Фото: Pixabay

Якими можуть бути наслідки ядерного вибуху в космосі: прогноз вченого

Ядерний вибух на орбіті Землі може бути не менш руйнівним, ніж наземний. Хоча вибух на Землі та в космосі суттєво відрізнятиметься. 

Про це повідомляє Science Focus.

Видання нагадує, що нещодавно Росія зробила крок, щоби втілити в життя ідею ядерного вибуху у космічному просторі. Всупереч резолюції ООН, прийнятої США та Японією, країна наклала вето на плани щодо запобігання розробці та розгортанню ядерної зброї за межами Землі. 

Науковий співробітник Університету Теесайд Майкл Малвіхілл докладно пояснив, що станеться, якщо хтось підірве ядерну бомбу над Землею: "Коли ядерна зброя вибухає на Землі, тоді велика кількість енергії вивільняється у вигляді рентгенівських променів. Ці промені перегрівають атмосферу, внаслідок чого вона вибухає, перетворюючись на вогненну кулю. Саме це створює характерну грибоподібну хмару".

Дослідник додає, що у космосі немає атмосфери. Тому під час вибуху ядерної бомби у космічному просторі не утворюється грибоподібних хмар та ударних хвиль. Однак це не означає, що наслідки будуть менш жахливими.

"У космосі при ядерному вибуху вивільняється величезна кількість енергії у вигляді рентгенівського та гамма-випромінювання, інтенсивних потоків нейтронів та субатомних заряджених частинок. Він також виробляє так званий електромагнітний імпульс, або ЕМІ", — каже він

ЕМІ — це сплеск електромагнітної енергії, який взаємодіє з верхніми шарами атмосфери та вириває з неї електрони. Через це він засліплює радари, порушує зв'язок та виводить з ладу системи електропостачання. 

За словами вченого, після ядерного вибуху навколо Землі утвориться радіаційний пояс, який зберігатиметься протягом кількох місяців, а може, навіть і років. Проте радіація абсолютно точно зашкодить супутникам, які розташовані на орбіті Землі, а також становитиме величезну небезпеку для астронавтів на Міжнародній космічній станції.

Science Focus зазначає, що під час Холодної війни наддержави проводили випробування ядерних бомб в багатьох місцях — на суші, під водою, в горах. Тому не дивно, що справа дійшла й до космічного простору. Загалом американці провели п'ять ядерних випробувань у космосі. Найвідоміше сталося 9 липня 1962 року неподалік Гаваїв.

У межах проекту Starfish Prime ядерна бомба була запущена на висоту в 400 кілометрів над островом Джонстон, а потужність вибуху становила 1,4 мегатонни. Це приблизно в 100 разів потужніше, ніж вибух бомби, яку скинули на Хіросіму. 

"На Гаваях, які розташовані за 1450 км від місця випробувань, відключилися вуличні ліхтарі та перестали працювати телефонні лінії. Тоді в космосі перебували близько 22 супутників, з яких близько третини було виведено з ладу. Серед знищених супутників також був перший в історії супутник телевізійного зв'язку Telstar 1, який був вінцем технологічного розвитку США", — каже вчений. 

Документ про заборону розробки та розгортання ядерної зброї за межами Землі був підписаний у 1967 році США, Великою Британією та СРСР. Він закликає використовувати космос лише з мирною метою. Видання зазначає, що чутки про зміну ситуації з орбітальною безпекою почали з'являтися, коли на початку цього року голова комітету з розвідки Палати представників США Майк Тернер виступив із туманним попередженням про "серйозну загрозу національній безпеці", яка походить від Росії.

Проте вчений запевняє, що проект Starfish Prime показав, що ядерний вибух в космосі є невибірковою зброєю, тобто будь-який ядерний вибух завдасть Росії такої ж шкоди, як і її союзникам, а також противникам. Однак зрештою все це може виявитися не більш як геополітична гра.

"Стримування — це мета, яку переслідують ті, хто намагається переконати весь світ у тому, що ніколи не станеться. Я думаю, що в цьому, мабуть, і вся суть", — додав Майкл Малвіхілл. 

Нагадаємо, що у травні помічник міністра оборони США з питань політики у космічному просторі Джон Пламб заявив, що Росія працює над створенням ядерної зброї для космосу. Він наголосив на необхідності подальших досліджень, щоб зрозуміти потенційний вплив від ядерного вибуху в космічному просторі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.05.2024 02:22