Фото: Генштаб ЗСУ

Якими способами рашисти намагаються зірвати укаїнський контрнаступ: роз'яснення ISW

Збройні сили України ведуть контрнаступальні операції на кількох ділянках фронту. Водночас окупанти активно застосовують авіацію та проводять локальні контратаки.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Українські війська продовжували контрнаступальні дії як мінімум на трьох ділянках фронту і 12 червня взяли територію під контроль. 12 червня заступник міністра оборони України Анна Маляр повідомила, що українські сили на донецькому і Таврійському (Запорізькому) напрямках просунулися на 6,5 км і відбили 90 квадратних кілометрів за останній тиждень. Маляр додала, що за цей період українські війська звільнили один населений пункт на заході Запорізької області та шість населених пунктів на сході Запорізької області та заході Донецької області. Прес-секретар Східного угруповання Збройних Сил України полковник Сергій Череватий повідомив, що українські війська продовжили контратаки на флангах Бахмута та просунулися на 250-700 метрів на невстановлених ділянках на підступах до міста.

Контратаки ворога

Російські джерела стверджували, коли українські війська продовжували контратаки на російські позиції на південний захід, північ і північний захід від Бахмуту, особливо в районі Берхівки (3 км на північний захід від Бахмута). Геолокаційні знімки, опубліковані 12 червня, додатково вказують на обмежений рух українських сил у західній частині Донецької області на південь від Великої Новоселки. Російські військкори стверджували, що їхні війська намагаються контратакувати в цьому районі й що протягом 12 червня тривали бої на заході Донецька — сході Запорізької області поблизу Оріхова, але зазначив, що кількість обстрілів на цій ділянці кілька знизилася.

Повідомляється, що 12 червня російська армія розпочала контратаку в західній частині Донецької області після того, як 11 червня українська армія досягла тактичного успіху біля виїзду з Времівки. На момент публікації цієї публікації російська армія не отримала підтверджених територіальних успіхів у ході цих контратак, хоча деякі російські джерела повідомляють, що російська армія відбила Макарівку (5 км на південь від Великої Новосілки). Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що українські війська контролюють Макарівку, як і 12 червня. Російське джерело повідомило, що бої на Времівському виступі тривають і що результати бою незрозумілі.

Фото: ISW

Сподівання на сприятливу погоду

Російські військкори стверджували, що через погані погодні умови російські літаки приземлилися, що завадило втримати оборону від українських атак поблизу кордону між Донецькою та Запорізькою областями. Російські джерела стверджують, що 11 червня українським військам вдалося досягти тактичних успіхів через сильний дощ і туман, які не дозволили повітряним силам Росії й гелікоптерам завдати удару у відповідь. Окупанти також повідомили, що їхня авіація відновила інтенсивні авіаудари по українських військах 12 червня після закінчення дощу.

Нагадаємо, заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що українські військові за минулий тиждень на Бахмутському напрямку взяли під свій контроль 16 кілометрів територій.

Відзначимо, 11 червня українські воїни звільнили від окупації село Благодатне у Донецькій області. У ході операції вдалося взяти в полон російських військових.

Також Збройні сили України звільнили від російських загарбників село Нескучне у Донецькій області.

Згодом Ганна Маляр підтвердила, що українські військові деокупували населений пункт Макарівка Донецької області.

Крім того, 12 червня село Сторожове, що на Донеччині, знову опинилося під контролем наших захисників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.06.2023 07:01