Фото: Генштаб ЗСУ

Якою є головна мета наступу ЗСУ на Курську область: роз'яснення AFP

Тисячі українських військовослужбовців беруть участь в операції, спрямованій на дестабілізацію Росії шляхом виявлення її слабких сторін. При цьому в України немає намірів здійснити анексію захоплених територій країни-агресора.

Про це повідомляє агентство AFP з посиланням на високопосадовця на шостий день операції.

"Ми переходимо до наступу. Мета — розтягнути позиції противника, завдати йому максимальних втрат і дестабілізувати обстановку в Росії, оскільки вона не в змозі захистити власний кордон", — йдеться у заяві силовика на умовах анонімності.

Російська армія заявила, що у транскордонному вторгненні, яке розпочалося 6 серпня, було залучено близько 1000 українських військовослужбовців і, мабуть, застав Кремль зненацька, дозволивши українським військам прорвати російські оборонні лінії.

На запитання, чи правдива ця цифра, чиновник відповів: "Це набагато більше... Тисячі".

Агентство нагадує, що після кількох днів офіційного мовчання президент Володимир Зеленський уперше визнав факт наступу у своєму вечірньому зверненні у суботу, заявивши, що Київ "переносить війну на територію агресора".

Росія вдерлася в Україну в лютому 2022 року і веде безперервний наступ, окупувавши території Східної та Південної України та піддаючи українські міста щоденним ракетним та безпілотним атакам. Після повторного захоплення значних територій у 2022 році українські війська значною мірою відстали й зазнають дедалі більше труднощів із живою силою та постачанням озброєння.

Однак 6 серпня українські підрозділи перетнули кордон, що стало на сьогодні найбільшим і найуспішнішим настанням Києва в ході конфлікту. Її війська просунулися на кілька кілометрів, змусивши російську армію терміново підтягнути резерви та додаткову техніку, хоча жодна зі сторін не надала точних даних про залучені сили.

Росія евакуювала десятки тисяч мирних жителів із цього регіону, а Україна також евакуювала тисячі людей із Сумської області через кордон.

Операція "значно підняла наш моральний дух, моральний дух української армії, держави та суспільства", заявив український чиновник, виступаючи пізно увечері у суботу після кількох тижнів російського наступу на Сході України.

"Ця операція показала, що ми можемо переходити в наступ і рухатися вперед. Схоже, росіяни мають проблеми з координацією, готовністю до дій", — сказав чиновник.

Однак він зазначив, що поки що це не мало істотного впливу на хід бойових дій на Сході.

"Ситуація загалом не змінилася. Їхній тиск на Сході триває, вони не виводять війська з цього району", — сказав він, додавши лише, що "інтенсивність російських атак трохи знизилася".

За словами чиновника, українські війська дотримуватимуться міжнародного гуманітарного права, перебуваючи на території Росії, і не планують анексувати території, які вони нині утримують.

"Немає жодної ідеї анексії... Ми діємо у суворій відповідності до міжнародного права", — сказав він, протиставивши це передбачуваним порушенням з боку російських військ на окупованій території.

На питання про те, чи є захоплення Курської АЕС поблизу кордону метою, він відповів: "Побачимо, як розвиватиметься Курська операція". Ми абсолютно не створимо проблем для ядерної безпеки. Це ми можемо гарантувати", — сказав він.

AFP зазначило, що Міжнародне агентство з атомної енергії настійно закликало обидві сторони "виявити максимальну стриманість, щоб уникнути ядерної аварії з можливими серйозними наслідками радіологічних".

Нагадаємо, видання Politico зробило висновок, що наступ Збройних сил України у Курській області Росії отримав "зелене світло" від міжнародних союзників. Партнери не чинять жодного тиску на Україну.

Водночас аналітики Інституту вивчення війни зауважили, що наразі Кремль применшує масштаби вторгнення в Курську область. Через це влада Росії замість воєнного стану у Курській, Бєлгородській та Брянській областях оголосила контртерористичну операцію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.08.2024 15:31