Фото: росЗМІ

Україна має вирішувати, що робити з територією, яку вона утримує в РФ, — The Hill

Україні доведеться вирішувати, що робити з тією територією, яку вона "утримує у Росії", зокрема, у Курській області.

Про це повідомило американське видання The Hill з посиланням на коментарі експертів.

У виданні зауважили, що наступ на територію Росії є "приголомшливим", адже це перший "напад" з боку іноземної держави на європейській території Росії з часів Другої світової війни. 

"Українські війська та бронетехніка просунулися щонайменше на 20 миль і продовжують просуватися вглиб Курська на четвертий день битви, захопивши в полон десятки російських прикордонників, зайнявши кілька міст і оточивши місто Суджа, де тривають бої", — зауважили у виданні.

Науковий співробітник Гуверівського інституту Стенфордського університету Томаш Блусевич зазначив, що "Україна, ймовірно, покине Курськ", але лише після того, як змусить Росію перекинути кілька бригад, які зміцнюють позиції на лінії фронту.

"Тепер їм треба рухатися. А росіяни з цим погано справляються. Вони погано справляються з логістикою. Це був блискучий крок України. Вона вже досягла величезного успіху, змусивши Росію перемістити свої війська, продемонструвавши, що Росія беззахисна в інших областях. Це величезний удар по престижу Путіна", — сказав він.

Журналісти також наголосили, що війська країни-агресорки направили підкріплення до Курська. Водночас співробітник програми трансатлантичної оборони та безпеки Центру аналізу європейської політики Федеріко Борсарі зауважив, що український наступ на Курськ там на меті спричинити тиск на Росію та відволікти війська РФ із фронту на захист своїх кордонів.

"Тепер від росіян залежить, що вони хочуть робити з цим наступом на Курську. Я думаю, що росіяни спробують подолати тиск, навіть якщо це означає надання Україні деяких варіантів в іншому місці", — зазначив він.

Натомість віце-президент з політики та програм аналітичного центру GLOBSEC Олена Кудзько зазначила, що, попри невизначеність подальшого розвитку подій, "Україна вже успішно змінила наратив війни, увійшовши на територію Росії".

"Українці докладають усіх зусиль, щоб змінити наратив про війну. До (подій у Курську, — ред.) було відчуття, що війна стала доволі передбачуваною, і з багатьох сторін війна вже сприймалася як заморожена. Цією атакою Україні фактично вдалося продемонструвати, що дійсно є простір для того, щоб зробити цю війну непередбачуваною, що є простір для того, щоб здивувати Росію", — сказала Кудзько.

Нагадаємо, видання Politico зробило висновок, що наступ Збройних сил України у Курській області Росії отримав "зелене світло" від міжнародних союзників. Партнери не чинять жодного тиску на Україну.

Водночас аналітики Інституту вивчення війни зауважили, що наразі Кремль применшує масштаби вторгнення в Курську область. Через це влада Росії замість воєнного стану у Курській, Бєлгородській та Брянській областях оголосила контртерористичну операцію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.08.2024 14:05