Ян Кубіш: угруповання ІДІЛ втратило 95 відсотків території, яку воно контролювало в Іраку і Сирії

23 ЛИСТОПАДА 2017 13:43

Виступаючи в Раді Безпеки ООН, Спеціальний представник Генерального секретаря Ян Кубіш привітав народ Іраку і влади країни з історичною перемогою над бойовиками ІДІЛ.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

«Я хотів би привітати іракський уряд і народ Іраку з цієї воістину історичної перемогою над терористами ІДІЛ і його так званим «халіфатом». Це - перемога всієї світової спільноти », - сказав Спеціальний представник.  

Ян Кубіш повідомив, що 4 листопада прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді підняв іракський прапор на прикордонному пункті Хусейба на кордоні з Сирією.   

Це сталося через кілька днів після того, як іракські війська відбили у терористів переправу і сусіднє місто Ель-Каїм. Потім іракська влада оголосила про звільнення Таль-Афара, що ознаменувало повне звільнення від ІДІЛ провінції Найнава.   

17 листопада іракські сили безпеки оголосили про звільнення останнього оплоту терористів в Іраку - району Рава.  

«З літа 2014 року угруповання ІДІЛ втратило 95 відсотків території, яку воно контролювало раніше в Іраку і Сирії. Більше 7,5 мільйона чоловік були врятовані від гніту терористів», - повідомив представник ООН.  

Він додав, що ця перемога далася нелегко. В ході військових операцій було вбито і поранено тисячі військовослужбовців і цивільних осіб. Тисячі дітей і жінок залишилися сиротами і вдовами. Цілі іракські міста перетворилися на руїни. Шість мільйонів людей були змушені покинути свої будинки і рятуватися втечею.  

Крім того, Ян Кубіш поділився з членами Ради оновленою інформацією про гуманітарну діяльність в Іраку, повідомивши, що в цьому році установи системи ООН спільно зі своїми партнерами надавали допомогу шести мільйонам іракців. У їх числі - два мільйони жителів Іраку, які постраждали в результаті військової операції в Мосулі.  

У своєму виступі в Раді Безпеки представник ООН нагадав про зростання напруженості у відносинах між федеральним урядом і регіональною владою Курдистану.  

Говорячи про проведений у вересні референдум в Курдистані, Ян Кубіш підкреслив, що будь-які розбіжності між урядом Іраку і регіональною владою Курдистану повинні вирішуватися за допомогою конструктивного діалогу.   

Ці рішення, за його словами, повинні бути засновані на положеннях конституції Іраку і гарантувати закріплені в ній права жителів Курдистану.

 

Світ, 23.11.2017 13:43