Японія обзаведеться авіаносцем

13 ГРУДНЯ 2018 11:14

Влада Японії оприлюднили «дорожню карту» розвитку Морських сил самооборони країни, яка, крім іншого, передбачає переробку одного з наявних вертольотоносців в повноцінний авіаносець, здатний приймати і відправляти палубні винищувачі.

Як повідомляє Defense Aerospace, на переробленому кораблі базуватимуться винищувачі з укороченим зльотом і вертикальною посадкою. Як варіант бойових літаків для базування на авіаносці влада розглядає американські винищувачі F-35B Lightning II.

В даний час Морські сили самооборони Японії повноцінних авіаносців не мають. До складу японського флоту входять чотири вертольотоносця: два типу «Ідзумо» і один типу «Хюґа». Водотоннажність цих кораблів становить 19 і 27 тисяч тонн відповідно. На вертольотоносців типу «Ідзумо» можуть базуватися до 28 різних вертольотів, включаючи розвідувальні і багатоцільові. До складу авіагруп кораблів типу «Хюґа» входять 11 вертольотів.

За оцінкою японського уряду, переробка одного з вертольотоносців в авіаносець з літаками дозволить країні зміцнити оборонні можливості в Тихому океані. При це уряд Японії стверджує, що наявність авіаносця на озброєнні не порушуватиме положення пацифістської конституції країни - корабель буде використовуватися виключно для самооборони. В якості найбільш ймовірного претендента на переробку японська влада розглядають вертольотоносець «Ідзумо».

Повна водотоннажність корабля складає близько 27 тисяч тон. До складу авіа-групи корабля входять сім вертольотів SH-60K і два MCM-101. Останні використовуються для боротьби з мінними загородженнями.

«Ідзумо» може розвивати швидкість повного ходу до 30 вузлів. Він озброєний двома артилерійськими установками Phalanx калібру 20 міліметрів і двома пусковими установками ракет SeaRAM. Корабель був прийнятий Морськими силами самооборони Японії на озброєння в березні 2015 року.

«Дорожня карта» розвитку Морських сил самооборони Японії розрахована на десять років. Проект переробки вертольотоносця і закупівлі винищувачів для базування на ньому, якщо буде схвалений правлячою партією Японії, планується реалізувати за п'ять років. Подробиці про роботи, які можуть бути зроблені на кораблі, не розкриваються. Найімовірніше йдеться про модернізацію систем контролю повітряного простору корабля, зв'язку, а також доопрацювання палуби для прийому літаків з вертикальною посадкою.

У липні поточного року японська корпорація Japan Marine United на своїй верфі в Йокогамі спустила на воду есмінець протиракетної оборони «Мая», головний корабель проекту 27DDG. У березні 2020 корабель увійде до складу Морських сил самооборони Японії.

«Мая» при довжині 169,9 метра і шириною 22,2 метра має водотоннажність 8,2 тисячі тон. Корабель здатний розвивати швидкість до 30 вузлів. Він оснащений модернізованою бойовою-інформаційно керуючою системою Aegis з ракетами-перехоплювачами SM-3 Block IIA.

Технології, 13.12.2018 11:14