Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

"Є норми, які суперечать Конституції": Лубінець розкритикував законопроект про мобілізацію

Низка положень нового законопроекту уряду щодо мобілізації та військової служби прямо обмежують права українців та порушують принципи Конституції. У документі йдеться про заборону на операції з нерухомістю, керування особистим транспортом та використання грошових коштів.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"У цьому законопроекті, на мій погляд, є норми, які суперечать Конституції. Я прямо буду про це писати, коли цей законопроект зайде офіційно на погодження до мене", — сказав він.

Лубінець також звернув увагу на те, що Україна не може обмежувати громадян у користуванні власним майном.

"Це пряма норма Конституції: людина не може бути обмежена у своїх правах. Якщо людина офіційно володіє, наприклад, будинком, то не можемо ми на рівні закону заборонити їй продати цей будинок або купити інший. Це прямо суперечитиме Конституції", — наголосив омбудсмен.

Посадовець додав, що в Україні є норми щодо обмеження прав на період дії воєнного стану, проте "ці права не можуть бути обмежені нескінченно". В іншому випадку Україна ризикує дійти до схожого з Російською Федерацією "стану" та перетворити Конституцію на "папірець".

Нагадаємо, Кабінет міністрів 25 грудня вніс до Верховної Ради законопроект, який передбачає суттєві зміни у процесі мобілізації. Тепер на військовозобов'язаних, які намагаються уникнути призову, чекає чимало заборон та покарань від держави. Так, у законопроекті №10379 уряд пропонує заборонити ухилянтам виїжджати за кордон. На законодавчому рівні у Кабміні хочуть заборонити проведення операцій з рухомим та нерухомим майном, накласти обмеження на право керувати транспортним засобом та отримувати посвідчення водія, а також розпоряджатися грошима та іншими цінностями.

Раніше головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що військове командування не робило запиту щодо певної кількості мобілізованих. Водночас цифра у 450-500 тисяч мобілізованих, яка раніше озвучувалася, враховує формування поточного докомплектування, формування нових військових частин, а також прогнозування втрат.

Своєю чергою керівниця з цифрової трансформації (CDTO) Міноборони Катерина Черногоренко повідомила, що робота з електронним реєстром військовозобов’язаних "Оберіг" завершена. Розробникам вдалось розширити його дані на 750 тисяч записів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.12.2023 22:32