Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

ЄС готується надати Україні 20 млрд євро в обхід Угорщини, — Financial Times

Європейський Союз готує резервний план на суму до 20 мільярдів євро для України. Він може обійти заперечення премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана

Про це повідомляє Financial Times й "Радіо Свобода".

Журналісти вказують, що механізм може бути застосований, якщо вето голови уряду Угорщини не вдасться подолати на саміті, який пройде 1 лютого 2024 року.

Резервний план від ЄС, спрямований на допомогу Україні, передбачатиме надання державами-учасницями гарантій до бюджету ЄС, що дозволить Європейській комісії запозичити в інтересах Києва до 20 мільярдів євро на ринках капіталу. Конкретні терміни ще обговорюються, а остаточну суму визначать відповідно до потреб України.

Financial Times порівнює цю схему зі структурою, яка використовувалася у 2020 році, коли Єврокомісія надала до 100 мільярдів євро фінансування країнам ЄС під час пандемії коронавірусу. Водночас важливо, щоби цей варіант не вимагав гарантій від усіх 27 держав-членів ЄС — щоб серед основних учасників були країни з найвищими кредитними рейтингами. Це дозволило б ЄС обійти вето Будапешта — це не потребувало б одностайної підтримки.

Деяким країнам, зокрема Німеччині та Нідерландам, для надання національних гарантій необхідне буде схвалення парламенту. Це процес, який офіційні особи сподіваються завершити вчасно, щоб надати допомогу Україні до березня 2024 року.

Нагадаємо, 15 грудня Віктор Орбан наклав вето на ухвалення рішення Європейського Союзу щодо програми бюджетної допомоги Україні на 50 мільярдів євро. У зв’язку з цим лідери ЄС домовилися про позачерговий саміт, присвячений цьому питанню, який відбудеться 1 лютого.

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що ЄС у будь-якому випадку ухвалить рішення про виділення 50 мільярдів євро Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.12.2023 02:25