Єврокомісія оштрафувала Amazon на 250 млн євро

04 ЖОВТНЯ 2017 18:12

Як повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News,  Єврокомісія оголосила про податкові претензії до американської компанії Amazon на суму в 250 млн євро.  Результати розслідування, яке тривало декілька місяців, оголосила єврокомісар з питань конкуренції Маргрет Вестагер.   

«Податкові привілеї компанії Amazon поза законом згідно з правилами Євросоюзу, - заявив чиновник, виступаючи у Брюсселі, - Податкові пільги, надані Люксембургом, дозволяли компанії, без всякого на те виправдання, занижувати виплати в течії восьми років, з травня 2006 по червень 2014».   

За словами чиновника, було виявлено, що європейський підрозділ компанії Amazon систематично занижував розмір податкових виплат за допомогою схеми, реалізованої в Люксембурзі.   

Причому законодавство цієї невеликої країни Євросоюзу було розроблене в роки, коли прем'єром Люксембурга (а раніше його міністром фінансів) був Жан-Клод Юнкер, з листопада 2014 року призначеного на пост голови Єврокомісії.  

Як уточнила Маргрет Вестагер, Amazon фактично працювала за схемою, яка дозволяла платити в 4 рази менше податків, ніж платили її конкуренти, що працювали в аналогічних ринкових умовах.   

А це суперечить європейському антимонопольному законодавству і правилам вільної конкуренції, які існують в Європейському економічному просторі ще з 1958 року.   

У компанії Amazon буде можливість подати на апеляцію, але європейські чиновники налагоджені рішуче, оскільки американською компанією були порушені правила економічної діяльності на території ЄС.   

Маргрет Вестагер оголосила також, що Єврокомісія подасть до суду на владу Ірландії, яка досі не стягнула штраф з американської компанії Apple у розмірі 13 мільярдів доларів.   

Про податкові претензії до Apple було оголошено більше року тому.

 

Економіка, 04.10.2017 18:12