Віктор Орбан. Фото: АKTUALITY.SK

Єврокомісія відмовилася розморозити 10 млрд євро для Угорщини, — Reuters

В Євросоюзі заявили, що чекають останнього кроку з боку Угорщини, щоб розблокувати доступ Будапешта до мільярдів євро. Наразі кошти заморожені через побоювання, що прем'єр-міністр Віктор Орбан завдав збитків демократичній системі стримувань та противаг.

Про це повідомляє Reuters.

Європейська комісія заявила, що останні судові реформи Угорщини мають попередньо бути опубліковані в офіційному журналі країни, щоб потім бути ухваленими. Це дозволить брюссельській виконавчій владі розморозити до 10 мільярдів євро допомоги на розвитку Будапешта із загального бюджету блоку.

Європейські посадовці сподіваються, що розблокування грошей допоможе вплинути на Віктора Орбана у питанні розблокування фінансування України. Втім, на думку політичного директора прем’єр-міністра Угорщини Балажа Орбана, для цього Угорщина вимагатиме розморозити 30 мільярдів євро, призначені для Будапешта.

"Фінансування Угорщини з боку ЄС і фінансування України це два окремих питання. Але якщо ЄС наполягатиме на тому, щоб фінансування України надходило зі зміненого бюджету ЄС, тоді ці дві проблеми стануть взаємопов'язаними", сказав Балаж Орбан.

Він також зауважив, що Угорщина продовжує виступати проти повного чотирирічного плану допомоги Україні.

Нагадаємо, у листопаді в Угорщині заявили, що ніколи не відправлятимуть зброю в Україну. За словами міністра закордонних справ Петера Сійярто, "чим більше зброї буде поставлено, тим довше триватиме війна".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.12.2023 16:49