Фото: Вікіпедія

Європарламент продовжив безмитну торгівлю з Україною: на який термін

Європейський парламент проголосував за продовження безмитної торгівлі сільськогосподарською продукцією з Україною ще на рік. Рішення ухвалили на засіданні 9 травня.

Про це повідомили на офіційному сайті.

Як зауважують у парламенті, Європа пішла на такий крок задля підтримки української економіки в умовах війни.

"Парламент дав зелене світло призупиненню імпортних мит ЄС на український експорт сільськогосподарської продукції ще на один рік, щоб підтримати економіку країни. Депутати Європарламенту схвалили у вівторок 537 голосами пропозицію поновити призупинення імпортних мит, антидемпінгових мит і гарантій щодо українського експорту до Європейського Союзу ще на рік на тлі агресивної війни Росії, яка перешкоджає здатності України торгувати з рештою світу", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що призупинення тарифів стосується фруктів і овочів, на які поширюється система вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, на які поширюється дія тарифних квот. Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС з 1 січня 2023 року, промислова продукція підпадає під нульове мито, тому її не включено до нової пропозиції.

"Я підтримую відновлення заходів лібералізації торгівлі, які зараз допомагають забезпечити продовження української торгівлі в умовах жорстокої війни, спричиненої Росією. Ці заходи мають ключове значення для посилення стійкості України, оскільки ми працюємо над поступовою інтеграцією України до внутрішнього ринку ЄС", — заявила доповідачка із цього питання Сандра Калніете.

У Європарламенті відзначають, що ЄС є найбільшим торговим партнером України, на частку якого припадає 39,5% її торгівлі у 2021 році. Україна є 15-м найбільшим торговим партнером ЄС, на яку припадає близько 1,2% загальної торгівлі ЄС.

Нагадаємо, Молдова має намір приєднатись до рішення Європейського Союзу щодо обмежень на імпорт агропродукції з України. Йдеться про заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику походженням з України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.05.2023 15:54