Фото: Українська правда

Парламент Грузії відхилив скандальний законопроект про "іноагентів"

Парламент Грузії на пленарному засіданні 10 березня відхилив у другому читанні законопроект "Про прозорість іноземного впливу", більш відомий як проект закону "про іноагентів". Саме він викликав масштабні протести в країні.

Про це повідомляє видання "Новини-Грузія".

Усього на засіданні були присутні 112 депутатів. Ініційований "Силою народу" законопроект винесли на голосування без обговорення. У другому читанні його не підтримали 35 депутатів, "за" висловився один член парламенту.

Що було раніше? 

Парламент Грузії 7 березня схвалив у першому читанні законопроект "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує російське законодавство про "іноагентів". Розгляд проекту вже 7 березня став несподіванкою, спершу планувалося, що його винесуть в залу 9 березня. Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Зі 150 депутатів 76 проголосували "за" ухвалення проекту закону "Про прозорість іноземного впливу", 13 — "проти" і 61 особа утрималася.

На тлі цього натовпи жителів Грузії вийшли на масштабну акцію протесту біля будівлі парламенту. 

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтримала вимоги протестувальників проти законопроекту. Згодом з'явилась інформація, що нинішня влада Грузії має відкликати законопроект, а також звільнити затриманих учасників протестів.

Нагадаємо, на третій день протестів, 9 березня, громадяни Грузії вимагали відставку уряду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.03.2023 11:08