Фото: скріншот

Президентка Грузії підтримала протестувальників та виступила проти законопроекту про іноагентів

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтримала вимоги протестувальників проти законопроекту про іноагентів. 

Про це вона заявила під час свого звернення до грузинського народу.

Очільниця держави пообіцяла накласти вето на скандальну ініціативу.

"Я з першого дня сказала, що накладу вето, і я накладатиму вето", — наголосила вона.

За словами Зурабішвілі, проект закону про "іноагентів" продиктований Москвою і має бути скасований у будь-якій формі. Грузинська президентка висловила підтримку протестувальникам та пообіцяла боротися за свободу.

"Я звертаюся до вас, що стоїть цього вечора на Руставелі, де і я не раз стояла. Сьогодні я стою в Нью-Йорку, і за мною статуя Свободи. Це є символом, заради чого Грузія боролася завжди, заради чого ми дійшли до сьогоднішнього дня. Я поряд з вами, тому що сьогодні ви представляєте вільну Грузію", — наголосила президент.

Тим часом у Грузії не вщухають сутички між протестувальника та поліцією. Мітингувальники кидали "коктейлі Молотова" у правоохоронців. Зараз у центрі Тбілісі спостерігається безпрецедентна кількість поліцейських та спецназу.

До того ж, за даними кореспондентів "Радіо Свобода", під час сутичок у Грузії постраждали десятки людей.у демонстрантів обпалені очі та вони сильно кашляють. За словами лікарів швидкої допомоги, потік демонстрантів, яким потрібна медична допомога, не припиняється. Близько 112 лікарів промивають очі постраждалим.

Як повідомляється, правоохоронці застосували водомети та перцеві балончики проти учасників акції протесту під парламентом. Наразі інформація про кількість постраждалих і ступінь травм уточнюється.

Нагадаємо, 7 березня парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроект "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує російське законодавство про "іноагентів". Розгляд проекту вже 7 березня став несподіванкою, спершу планувалося, що його винесуть в залу 9 березня. Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Зі 150 депутатів 76 проголосували "за" ухвалення проекту закону "Про прозорість іноземного впливу", 13 — "проти" і 61 особа утрималася.

На тлі цього натовпи жителів Грузії вийшли на масштабну акцію протесту біля будівлі парламенту. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.03.2023 22:22