Фото: Эхо Кавказа

Протести у Грузії: Саломе Зурабішвілі виступить з екстреним зверненням

У Тбілісі триває масова акція протесту проти прийнятого парламентом в першому читанні законопроекту про "іноагентів". На тлі протестів Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі готує екстрене звернення.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

Парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроект "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує російське законодавство про "іноагентів". Розгляд проекту вже 7 березня став несподіванкою, спершу планувалося, що його винесуть в залу 9 березня. Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Зі 150 депутатів 76 проголосували "за" ухвалення проекту закону "Про прозорість іноземного впливу", 13 — "проти" і 61 особа утрималася.

На тлі цього натовпи жителів Грузії вийшли на масштабну акцію протесту біля будівлі парламенту. Тисячі людей, які протестують проти ухвалення нового закону, перекрили центральний проспект.

Люди вийшли з українськими та грузинськими прапорами. За даними місцевих ЗМІ, поблизу будівлі парламенту вже мобілізовано "спецназ", а також стягуються додаткові наряди силовиків. Є інформація, що силовики почали застосовувати сльозогінний газ, щоб розігнати протестувальників між яким вже відбулися перші сутички.

За інформацією ЗМІ, з будівлі парламенту нібито евакуювали депутатів.

Через масові протести у Тбілісі президентка Грузії Саломе Зурабішвілі скасувала заплановані на вівторок зустрічі у США, де вона перебуває з візитом, і готує термінове звернення до населення.

Законопроект про "іноагентів" у Грузії

Документ практично повністю копіює російське законодавство, а також передбачає ув'язнення за його порушення. У разі ухвалення законопроєкту буде створено спеціальний реєстр "агентів іноземного впливу".

Такими будуть вважатися ті організації та ЗМІ, 20% доходу яких складає фінансування з інших країн. Не торкнеться організацій, заснованих адміністративними органами, і навіть спортивних федерацій.

Згідно з другим законопроектом — "Про реєстрацію іноземних агентів" — будь-яка фізична та юридична особа, яка отримує фінансування з-за кордону, буде зобов'язана зареєструватися як іноземний агент. Невиконання або неналежне виконання обов'язку, передбаченого законом "Про реєстрацію іноземних агентів", тягне за собою кримінальну відповідальність і каратиметься штрафом або позбавленням волі на строк до 5 років.

Згідно з законопроектом, суб'єкти, що відповідають встановленим критеріям агента іноземної сили, зобов'язані звернутися до Генерального прокурора та запросити реєстрацію як агент іноземної сили.

Дія закону не пошириться на дипломатів, консулів та співробітників дипломатичної служби та консульських установ. Закон також не торкнеться посадових осіб іноземної держави, осіб, які займаються благодійною діяльністю та осіб, які "сумлінно займаються релігійною, освітньою, науковою, академічною чи художньою діяльністю".

Нагадаємо, 6 березня на засіданні правового комітету парламенту Грузії сталася сутичка між депутатами правлячої та опозиційної партій. Причиною конфлікту стало обговорення двох варіантів закону про "іноагентів".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.03.2023 21:56