Фото: Facebook/Regia Transport Electric Chișinău

У Молдові почалися масові протести: чого вимагають мітингарі

У вівторок, 28 лютого, у столиці Молдови почалися масові антиурядові протести. Мітингарі перекрили декілька центральних доріг на в’їзді до Кишинева.

Про це пишуть у місцевих Telegram-каналах.

Рух транспорту заблокували навіть для екстрених служб. Рішення перекрити траси протестувальники обґрунтували тим, що поліція нібито не пропускає до столиці автобуси з демонстрантами. Натомість правоохоронці цього не підтвердили. Водночас на місці вже виникли сутички між учасниками протесту та поліцією.

Зрештою, правоохоронцям вдалося розблокувати траси.

У мережі пишуть, що мітингарі в Кишиневі — учасники "Руху за народ", який нібито керується проросійською партією "Шор". За даними місцевих ЗМІ, протестувальники йшли до будівлі молдовського уряду й вигукували проросійські гасла.

BBC з посиланням на російські ЗМІ пише, що вчасники мітингу начебто хотіли вимагати від уряду гарантій, що Молдова не буде втягнута у війну РФ проти України.

У ЗМІ зазначають, що Партія "Шор" останнім часом веде інтенсивну протестну діяльність проти уряду Молдови.

Нагадаємо, раніше президентка Молдови Майя Санду звинуватила Росію у використанні "диверсантів", замаскованих під цивільних осіб, для розпалювання заворушень у період політичної нестабільності, повторивши подібні попередження президента України Володимира Зеленського.

Водночас сама Росія звинувачує Україну у нібито підготовці до "вторгнення" до окупованого росіянами Придністров'я. Там кажуть, що українські сили підуть в "атаку у відповідь на наступ російських військ з території Придністров'я".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.02.2023 16:02