Фото: Вікіпедія

Масові протести у Грузії: учасники акції вимагають відставки уряду

У Грузії третій день поспіль тривають масові акції протесту проти законопроекту про "іноагентів". Наразі учасники акції вимагають зміни влади в країні.

Про це повідомляє телеканал "Руставі 2".

За інформацією ЗМІ, опозиційні політики звернулися до протестувальників та заявили про необхідність відставки уряду та проведення дострокових парламентських виборів.

Водночас частина опозиції наголошує, що не припинить протести, доки не буде впевнена в непорушності шляху та курсу в Європу.

Планується, що у п'ятницю об 11 ранку у Тбілісі триватимуть протести.

Нагадаємо, 7 березня парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроект "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує російське законодавство про "іноагентів". Розгляд проекту вже 7 березня став несподіванкою, спершу планувалося, що його винесуть в залу 9 березня. Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Зі 150 депутатів 76 проголосували "за" ухвалення проекту закону "Про прозорість іноземного впливу", 13 — "проти" і 61 особа утрималася.

На тлі цього натовпи жителів Грузії вийшли на масштабну акцію протесту біля будівлі парламенту. 

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтримала вимоги протестувальників проти законопроекту про іноагентів.

Згодом з'явилась інформація, що нинішня влада Грузії має відкликати скандальні законопроекти про "іноагентів", а також звільнити затриманих учасників протестів. Глава грузинської опозиційної партії "Стратегія Агмашенебелі" Георгій Вашадзе оголосив ультиматум владі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.03.2023 22:31