Фото: agravery.com

Молдова вводить обмеження на імпорт агропродукції з України

Молдова має намір приєднатись до рішення Європейського Союзу щодо обмежень на імпорт агропродукції з України. Йдеться про заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику походженням з України.

Про це повідомило молдовське Міністерство сільського господарства.

Міністр сільського господарства Молдови Володимир Боля вже поінформував про запровадження обмежень українського колегу Миколу Сольського. У прес-релізі вказано, що Молдова має намір приєднатися до рішення ЄС про введення тимчасових заходів щодо імпорту, водночас дозволивши їхній транзит.

Боля пояснив, що у молдовських сховищах перебуває значна кількість зернових, і це викликає у фермерів побоювання, що їм не вистачить місця для нового врожаю.

"Водночас тенденція експорту вітчизняного зерна є низхідною, витрати на логістику зросли, а ціни на міжнародних біржах обвалилися. Нашим аграріям необхідно максимально ефективно використати запаси зерна та підготуватися до нового сільськогосподарського сезону", — заявив урядовець.

Міністр сільського господарства Молдови підкреслив, що готовий вести "конструктивний діалог із українською владою" для вирішення проблем фермерів обох держав.

Нагадаємо, 2 травня Європейська комісія ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів з України. Це рішення було ухвалене після тиску з боку п’яти держав-членів Європейського Союзу

Раніше Польща та ряд європейських країн вирішили в односторонньому порядку заборонити імпорт агропродукції з України. Це пов'язано з тим, що ввезення зерна суттєво вплинуло на ціни внутрішнього ринку. Це викликало протести серед місцевих фермерів.

Також відомо, що транзит українського зерна на експорт через територію Польщі відновлюється через АТ "Укрзалізниця". Він був припинений 15 квітня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.05.2023 17:45