Фото: Anadolu Agency

Європейські країни працевлаштовують українських біженців: оприлюднено цифри

Українські біженці продовжують інтегруватись на ринку праці європейських країн. Наші краяни збільшать робочу силу єврозони на 0,5%.

Про це повідомляє сайт ЄЦБ.

Згідно з даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) на 21 лютого 2023 року по всій Європі було зареєстровано понад 8 млн осіб біженців з України.

Відзначимо, що 4,8 млн українських біженців зареєструвалися за схемами тимчасового захисту в Європі, у тому числі понад 2,1 млн у країнах єврозони.

Цікаво, що географічна близькість до України виявилася основним фактором, що стимулює потоки біженців, при цьому частка українців у населенні є найвищою у Балтійському регіоні:

  • в Естонії — 3,23,2%;
  • у Литві — 2,72,7%;
  • у Латвії — 2,4%.

Найменша частина біженців — у південних країнах Європи.

У Польщі зареєстровано понад 1,5 млн біженців, що робить її найбільшою країною-отримувачем українських біженців у Європі, а в Чехії зареєстровано майже 0,5 млн біженців. В обох країнах зафіксовано частку українських біженців по відношенню до населення понад 4%.

Нещодавнє опитування УВКБ ООН показує, що станом на лютий 2023 року близько 40% українських біженців були або працевлаштовані, або працювали за наймом — стільки ж працювали в Україні.

Однією з особливостей виходу біженців ринку праці Європи є демографічний склад:

  • 33% отримувачів захисту — діти;
  • 60,4% — особи віком від 18 до 64;
  • 6,6% — люди старші 65 років.

Серед працездатних біженців віком від 18 до 64 років — лише 26,7% становлять чоловіки, а 73,3% — жінки.

"Якби всі вони могли працювати, це означало б, що 1,3 мільйона біженців (60% з 2,1 мільйона біженців, які зареєструвалися для отримання тимчасового захисту), вже могли почати працювати найближчим часом. Це становить близько 0,8% робочої сили єврозони", — йдеться у звіті.

Автори зазначають, що багато українських біженців, ймовірно, повернуться до України після закінчення війни. Крім того, складно оцінити, скільки біженців готові залишитись у Європі на постійній основі. Наприклад, згідно з недавнім опитуванням у Німеччині, 37% хотіли б залишитися там назавжди або хоча б на кілька років. 34% планують виїхати після закінчення війни.

Оновлена оцінка впливу українських біженців на ринок праці зони євро враховуватиме збільшення робочої сили приблизно на 0,3–0,5% у 2022 році. Однак цей вплив може збільшитися у 2023 році у зв'язку із прибуттям нових біженців та успішною інтеграцією тих, хто вже користується тимчасовим захистом.

Нагадаємо, із 1 березня українські біженці в Польщі будуть зобов’язані оплачувати половину витрат на проживання в муніципальних гуртожитках і готелях. Водночас місцева влада не знає, як організувати виконання цих умов, адже серед переселенців є й непрацездатні особи без доходів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.03.2023 18:51