Фото: prostir.ua

Євросоюз надасть Україні довгострокові зобов'язання у сфері безпеки, — ЗМІ

Європейський Союз розробив рамковий документ, заснований на чинних та продовжуваних зусиллях блоку, щоб надати Україні довгострокові зобов'язання у сфері безпеки.

Про це повідомляє Euractiv з посиланням на проект дипломатичної служби блоку (EEAS).

У проекті документа, датованому 8 квітня, перераховані чинні та поточні зусилля ЄС, починаючи від політичної, військової та фінансової допомоги та закінчуючи зобов'язаннями щодо просування процесу приєднання Києва.

"Європейський Союз і Україна згодні з тим, що зобов'язання Європейського Союзу в галузі безпеки стосовно України залишаться чинними, поки Україна йде своїм європейським шляхом", — йдеться у проекті документа.

Вісім країн — Велика Британія, Франція, Німеччина, Данія, Канада, Італія, Нідерланди та Фінляндія — підписали двосторонні угоди про безпеку з Україною в рамках ширших зусиль Заходу щодо надання допомоги цій країні у боротьбі з агресією Росії. Українські чиновники очікують, що до літа будуть підписані нові угоди, зокрема з Румунією та Польщею.

Двосторонні угоди передбачають подальше надання військової допомоги та допомоги у сфері безпеки, підтримку розвитку оборонно-промислової бази України, навчання українських солдатів, обмін розвідданими та співробітництво, а також підтримку кіберзахисту.

Попри те, що ці угоди далеко не відповідають взаємному захисту, який прийде з членством у НАТО, вони нададуть тимчасовий захід, що дозволяє запевнити Україну в підтримці Заходу. Зобов'язання ЄС у сфері безпеки та угоди про національні двосторонні зобов'язання у сфері безпеки, укладені між державами-членами блоку та Україною, "доповнюють одна одну і підкріплюють одна одну", йдеться у документі.

ЄС "сприятиме координації між державами-членами Європейського Союзу та співпрацюватиме з іншими партнерами у виконанні відповідних зобов'язань у галузі безпеки", додається в ньому.

Як і більшість угод у галузі національної безпеки на сьогодні, проект документа передбачає, що блок "перегляне зобов'язання Європейського Союзу в галузі безпеки не пізніше ніж через десять років з дати цієї заяви".

На відміну від деяких угод з національної безпеки, документ ЄС не перераховує нові зобов'язання чи обіцянки, але вказує на області, де підтримка може бути розширена.

Нещодавно створений Фонд допомоги Україні — частина позабюджетного Європейського фонду миру (EPF), який використовується для часткового відшкодування країнам-членам за зброю, яку вони надають Україні, матиме бюджет 5 мільярдів євро на 2024 рік.

"Подальше порівнянне щорічне збільшення можна передбачити до 2027 року", — йдеться у документі, додаючи, що потреби "обумовлюються змінами потреб Збройних сил України та доповненням двосторонніх зусиль держав-членів ЄС".

Що стосується військової навчальної місії ЄС (EUMAM), у документі йдеться, що "майбутні цілі навчання мають постійно коригуватися з погляду чисельності та навичок відповідно до бойових потреб, виражених Збройними силами України, та у координації з партнерами". На цю мить місія підготувала 46 тисяч українських солдатів, і очікується, що до літа їх кількість збільшиться до 60 тисяч.

У документі ЄС також зобов'язується "сприяти тіснішій співпраці між своїми оборонними галузями на кшталт Європейської оборонно-промислової стратегії (EDIS)".

Відповідно до проекту пропозиції Європейської комісії, з якою Euractiv ознайомився у березні, Україна має стати повноправним членом схеми підтримки оборонної промисловості ЄС (EDIS). Це також допомогло б використати досвід України та наблизити Київ до членства.

У зобов'язаннях ЄС у сфері безпеки розширення України рішуче згадується як "геостратегічна інвестиція", наголошуючи, що блок прагнутиме допомогти Києву в його програмі реформ, пов'язаних із процесом вступу до ЄС. У документі ЄС зобов'язується "зміцнювати співпрацю у сфері стійкості з упором на протидію гібридним та кіберзагрозам, маніпулюванню іноземною інформацією та втручанням (FIMI), а також на захист критично важливої інфраструктури".

У ньому також згадується довгострокова прихильність блоку до реформи сектору безпеки України та управління кордонами, а також підтримка у протидії торгівлі зброєю, переходу до енергетичної безпеки та ядерної безпеки.

Очікувалося, що посли ЄС у середу (10 квітня) проведуть перший обмін думками щодо проекту документа з метою дати йому зелене світло у найближчі кілька тижнів.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що Україна та Європейський Союз повинні розпочати переговори про вступ нашої країни до політично-економічного блоку до кінця червня 2024 року. За його словами, Київ зробив усе можливе для реалізації цих часових рамок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.04.2024 21:56