Фото: СБУ

З фальшивими довідками і в обхід прикордонників: СБУ ліквідувала схеми незаконного виїзду за кордон

Правоохоронці ліквідували ще дві схеми, за допомогою яких посадовці військкоматів допомагали чоловікам призовного віку уникати мобілізації. Зловмисники діяли на території Чернівецької та Івано-Франківської областей.

Про це розповіли у прес-центрі Служби безпеки України.

"Військова контррозвідка Служби безпеки заблокувала ще два канали нелегального виїзду за межі України громадян призовного віку. Цього разу незаконну діяльність організували чинний та колишній посадовці військкоматів з двох прикордонних регіонів нашої держави", — йдеться у повідомленні.

За гроші вони обіцяли військовозобов’язаним підробити документи для виїзду за кордон або ж перетнути його в обхід контрольно-пропускних пунктів.

"Вартість таких "послуг" становила до 7,5 тисяч доларів США. Сума залежала від обраної "схеми" ухилення від призову", — кажуть в СБУ.

Відтак на Івано-Франківщині засуджено екс-керівника відділу одного з місцевих військкоматів. Він продавав ухилянтам фальшиві довідки військово-лікарської комісії про непридатність до служби за станом здоров’я. З такими документами "клієнти" мали можливість покинути територію України.

А у Чернівецькій області підозру отримав посадовець одного з територіальних військкоматів та ще двоє його спільників. Вони розробляли для своїх клієнтів приховані маршрути для незаконного перетину кордону через так звану "зеленку".

Нагадаємо, працівники Державного бюро розслідувань затримали начальника одного з управлінь штабу командування Сухопутних військ ЗСУ, який також обіймає посаду начальника одного з відділів Київської міської військової адміністрації. Він за гроші допомагав чоловікам виїхати з України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.08.2023 16:26