Фото: соцмережі

З окупованої частини Херсонщини врятували 11 дітей: наймолодшій дівчинці — три роки

Одинадцятеро дітей з Херсонщини вдалося повернути на підконтрольну Україні територію. Йдеться про евакуацію неповнолітніх з тимчасово окупованого лівобережжя Херсонської області.

Про це у Telegram повідомляє Херсонська військова адміністрація. Там зазначають, що серед дітлахів — двоє позбавлені батьківського піклування.

"Інші девʼятеро — мають батьків. Наймолодшій дівчинці лише три роки. Загалом з початку цього року на підконтрольну територію повернули 112 юних жителів Херсонщини", — йдеться у повідомленні.

Злочини Росії проти дітей

В Офісі генерального прокурора розповіли про воєнні злочини окупантів проти українських дітей. Десятки тисяч дітей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, щодня переживають нові спроби "перевиховання" та русифікації. Правоохоронці зазначають, що за півтора року внаслідок російської агресії щонайменше 503 дитини загинуло, 1117 було поранено, відомо про понад 19500 примусово переміщених дітей. У кримінальних провадженнях зафіксовано руйнування понад 2700 навчальних та виховних закладів.

За даними Центру нацспротиву, лише за останній період окупанти вивезли 50 старшокласників до Ярославля, аби агітувати їх вступати до місцевого університету імені Дємідова. Також росіяни вивозять дітей до таборів на "оздоровлення", зокрема:

  • 200 дітей з Довжанська до Анапи;
  • 200 дітей до Краснодарського краю (150 з Каховського та Генічеського районів Херсонщини, та 50 дітей з ТОТ Запоріжжя).

За даними Нацспротиву, в таборах дітям влаштовують концерти "російських зірок", а також проводять "патріотичні навчання", де місцеві педагоги промивають їм мізки. Нерідко дітей не повертають до України.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової через злочини щодо українських дітей. США закликали притягнути до відповідальності всіх винних.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.09.2023 12:27