Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Відсьогодні почав діяти "Національний кешбек": скільки коштів і за що повертатимуть українцям

З 2 вересня в Україні почала діяти програма "Національний кешбек", за якою українці зможуть повернути 10% вартості товарів, які були придбані у національного виробника.

Отримані в межах цього кешбеку гроші можна буде витратити на медичні та комунальні послуги, спорт, кіно, квитки на потяг. Також у громадян буде можливість передати кошти з кешбеку на потреби Збройних сил України або придбати військові облігації. Зокрема, максимальний обсяг кешбеку становить три тисячі гривень на місяць, повідомляє прес-служба Міністерства економіки.

За словами міністра економіки Юлії Свириденко, кешбек є можливістю підтримати українців фінансово, а особливо напередодні старту опалювального сезону, адже кошти, які люди отримають із кешбеку, можна буде витрати, зокрема, на оплату комунальних послуг.

"Держава вже мала досвід подібних програм, наприклад, "єПідтримка" під час COVID-19. Тоді понад 10 млн українців відкрили картки в банках для отримання коштів від держави. Й витратили понад 3,5 мільярда гривень на книги, кіно, ліки, квитки на подорожі, абонементи у спортзали, чи квитки у театри", — наголосила вона.

Кешбек буде нараховано за придбання товарів українського виробництва, у тому числі ліки та медичні вироби. Водночас нарахування кешбеку не передбачено за покупку підакцизних товарів. У міністерстві наголошують, що участь покупців, виробників і продавців у програмі є добровільною, тож, чи є кешбек на конкретний товар в конкретній мережі, покупця інформуватиме магазин. Це також можна буде перевірити на сайті програми.

Задля отримання такого кешбеку громадянин має відкрити спеціальний рахунок та отримати віртуальну або фізичну карту у своєму банку або в додатку. Також потрібно дати згоду на передачу даних щодо транзакції при купівлі товарів з обраних карток, а потім у застосунку "Дія" обрати послугу "Національний кешбек". Так, накопичені за місяць кошти приходитимуть на створену картку раз на місяць до 20 числа наступного місяця. Водночас витратити кошти від кешбеку, які були нараховані у 2024 році, можна буде до 31 січня 2025 року.

Нагадаємо, у липні Мінекономіки повідомляло, що Україна спромоглася поступово адаптуватися до економічної діяльності в умовах воєнного часу. У першому півріччі 2024 року вітчизняні виробники експортували на 35% більше продукції ніж за аналогічний період минулого року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.09.2024 13:23