Фото: agropolit.com

Україна збільшила експорт власних товарів на 35%, — Мінекономіки

Україна спромоглася поступово адаптуватися до економічної діяльності в умовах воєнного часу. У першому півріччі 2024 року вітчизняні виробники експортували на 35% більше продукції ніж за аналогічний період минулого року.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки України.

Так, фізичні обсяги експорту у першому півріччі 2024 року збільшились на 35% до 71 мільйона тонн. Експортні угоди за цей самий період принесли 19,5 мільйона доларів — так само як і у першому півріччі 2023 року.

"Це пояснюється суттєвим зниженням світових цін на основні експортні товари, які продають за кордон українські виробники", — пояснюють в Мінекономіки.

Найбільші обсяги експорту зафіксували у квітні та травні 2024 року. Саме в цей час аграрії активно експортували продукцію торішнього врожаю.

У Мінекономіки зазначають, що у минулому маркетинговому році експорт насіння соняшника став на 86,3% менше ніж рік тому, проте суттєво зросли обсяги експорту соняшникової олії — на 6,54 мільйона тонн (+22,8%).

Імпорт товарів в Україну

В червні 2024 року імпорт зменшився на 5,6% і склав 4,8 мільярда доларів. Загалом, за даними Мінекономіки, за перше півріччя Україна імпортувала товарів на 31,9 мільярда доларів. Ця сума на 4,9% більше, ніж була у першому півріччі минулого року.

Нагадаємо, нещодавно заступник директора департаменту комерційної роботи "Укрзалізниці" Валерій Ткачов заявив, що основний потік українського зерна прямує через центр Європи та через українські морські порти. Підвищується обсяг постачання цього продукту через румунський і польський кордони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.07.2024 17:42