За розробками в області штучного інтелекту лідирують США і Японія

01 ЛЮТОГО 2019 01:45

Людиноподібні роботи, які можуть складати музику і малювати, ставити діагноз, робити операції або займатися прибиранням будинку, програми машинного перекладу і розпізнавання голосу, автомобілі без водіїв - за останні 50-60 років дослідники подали патентні заявки на 340 тисяч винаходів такого роду. Про це йдеться у першій доповіді Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), присвяченому розвитку штучного інтелекту, повідомляє UN.

З середини 50-х років минулого століття винахідники і дослідники подали заявки на майже 340 тисяч винаходів на основі штучного інтелекту. В останні роки така продукція все активніше проникає в наше життя і значно полегшує її.

Більше половини всіх винаходів, пов'язаних зі штучним інтелектом, були запатентовані після 2013 року. При цьому 26 з 30 основних заявників на отримання таких патентів - приватні компанії, а чотири - університети або державні науково-дослідні організації.

На сьогоднішній день найбільший портфель патентів на технології штучного інтелекту - 8 290 винаходів - знаходиться у американської компанії International Business Machines Corp (IBM).

На другому місці також компанія з США Microsoft Corp, в активі якої 5 930 винаходів.

Першу п'ятірку за кількістю патентних заявок на продукти інтелектуальної власності замикають японська компанія Toshiba Corp., Samsung Group з Республіки Корея і NEC Group з Японії.

Що стосується університетів або державних науково-дослідних організацій, що тут лідирують китайці. На Китай припадає 17 з 20 наукових організацій, що лідирують за темпами патентування розробок в області штучного інтелекту. Крім того, Китай займає половину з 20 верхніх позицій в рейтингу за кількістю наукових публікацій в цій сфері.

Експерти відзначають, що останнім часом збільшилася кількість патентних заявок на використання штучного інтелекту в робототехніці. У 2013 році їх було 622, а в 2016-му - вже 2 272. Провідне місце займає транспортний сектор: в 2016 році на його частку припадало 8 764 патентів. 6 684 поданих заявок були пов'язані зі сферою комунікацій.

У медицині, де штучний інтелект активно застосовується, наприклад, в роботохірургії, число заявок в 2016 році досягло 4 112, що на 40 відсотків більше, ніж в 2013 році. У секторі персональних пристроїв, обчислювальної техніки і взаємодії людини з комп'ютером число заявок в 2016 році склало 3 977, що на 36 відсотків більше, ніж у 2013 році.

В ВОІВ вважають, що зростання патентних заявок на продукцію штучного інтелекту пояснюється тим, що за останні роки ці наукові досягнення з теоретичної сфери перемістилися в область практичного застосування і в вигляді реальних товарів завойовують світовий ринок.

Технології, 01.02.2019 01:45