Фото ілюстративне зі соцмереж

Забруднення річки Десна вже відчувають на Київщині: чи є небезпека для столиці

Станом на неділю, 15 вересня, пляма забруднення річки Десна вже спостерігається між селами Літки та Рожни Київської області. Однак мешканцям Києва не варто хвилюватися щодо якості питної води.

Про це заявив голова Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Зараз забруднення дійшло до 336 кілометрів від впадіння по річці Десна, тобто воно вже у Київській області між селами Літки та Рожни. Але основна концентрація забруднення фіксується у Чернігівській області між селами Остер і Максим", — зазначив він.

Голова Державного агентства водних ресурсів додав, що експерти вже розпочали фіксувати перші ознаки зміни кольору води та рівня каламутності в Десні в Київській області.

За його словами, киянам все одно не варто хвилюватися щодо якості питної води, адже фахівці "Київводоканалу" вживають усіх заходів для унеможливлення потрапляння брудної води у домівки містян.

"У п'ятницю приїхали 120 тонн активованого вугілля, яке використають для додаткового очищення води. Також поставили додаткові бонові загородження, є необхідні реагенти. Тобто "Київводоканал" може прибрати й запах, й органічну речовину, мешканці Києва будуть забезпечені питною водою відповідної якості", — заявив представник Держводагенства.

Нагадаємо, директор Інституту гідробіології Сергій Афанасьєв і директор Українського гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий повідомляли, що за "майже 100-відсотковими даними", джерелом забруднення річок Сейм і Десна є Тьоткінський цукровий завод, розташований на території Курської області Росії. До такого висновку дійшли українські фахівці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.09.2024 17:55