Очищення річки Десна. Джерело: Державна екологічна інспекція України

Забруднену Десну на Київщині очищають додатковими аераційними установками: як вони працюють

Поблизу села Літки Броварського району Київської області на річці Десна нижче від гирла річки Любич встановлено ще дві аераційні установки. Моніторинг екологічного стану води триває цілодобово.

Про це повідомила Державна екологічна інспекція України. Там зазначили, що установки працюють на всій ширині річки завдяки потужному дизельному компресору.

До того ж на дні річки Десна прокладено повітряну магістраль із пластику довжиною 100 метрів, яка перекриває основне русло річки для аерації.

"Компресор штучно насичує воду киснем, що прискорює процес окислення органічних речовин та сприяє природному очищенню річки. Аераційні роботи тривають майже безперервно", — йдеться у повідомленні.

У Державній екологічній інспекції додали, що зараз аераційні установки в Київській області працюють у трьох локаціях: у селах Літки та Пухівка Броварського району та в селі Пірново Вишгородського району.

"Якість води в місцях водозабору для Києва відповідає нормам. Фахівці щоденно здійснюють відбір проб для оцінки динаміки змін", — наголосили в екологічній інспекції.

У Держводагентстві раніше пояснювали, що додатковий кисень від аерації підвищить самоочисну властивість річки, пошкодить концентрацію забруднення та допоможе рибі перебути критичний період. Ще такі чотири установки успішно працюють на Десні у Чернігівській області.

Нагадаємо, раніше експерти визначили, що, за "майже 100-відсотковими даними", джерелом забруднення річок Сейм і Десна є Тьоткінський цукровий завод, розташований на території Курської області Росії. До такого висновку дійшли українські фахівці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.09.2024 09:53