Андрій Юсов. Джерело: "Суспільне"

Загадкові обставини: російські VIP-персони мали летіти в Іл-76, але не сіли на борт, — розвідка

На борту літака Іл-76, який упав учора в Бєлгородській області, мали перебувати російські високопосадовці. Однак в останній момент ФСБ заборонила їм сідати на борт.

Про це у коментарі "Радіо Свобода" розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов. За його словами, про це українській розвідці стало відомо вже після аварії літака.

"На борту справді мали перебувати декілька VIP-ів офіційних від військово-політичного представництва держави-агресора. Їхні прізвища відомі, ми їх назвемо, матеріали надамо в рамках міжнародного розслідування. Але в останній момент ФСБ фактично наказало їм не сідати на цей борт і скористатись іншими видами транспорту. Цю інформацію з’ясували вже після того, як подія сталася", — зазначив Юсов.

Він також додав, що російським рятувальникам не дозволили зробити огляд місця падіння літака.

"Представників російського МНС, які приїхали на місце події, фактично вигнали працівники ФСБ і військові, і їм не дали можливість здійснити, згідно з протоколом, огляд місця та локалізацію цієї трощі", — розповів представник ГУР.

Юсов також зауважив, що на відео з місця падіння літака не видно решток людських тіл. А до місцевого моргу у Бєлгороді напередодні доставили лише п’ять тіл.

"Відомо з агентурних даних, зокрема, що станом на вчора до Бєлгородського моргу потрапили лише п’ять тіл. Власне, така кількість відповідає кількості особового складу екіпажу, того самого Іл-76 — того самого літака Військово-космічних сил Росії", — підсумував він.

Що відомо про падіння літака Іл-76 у РФ

У середу, 24 січня, в Росії впав військовий літак Іл-76. Авіакатастрофа сталася у Бєлгородській області Російської Федерації. Точної причини авіатрощі у Росії поки не розкривають.

Водночас російські пропагандисти почали вигадувати свої "версії". У міноборони РФ заявили, що літак упав, але нібито "на борту перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє осіб, які супроводжували.

Своєю чергою, омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на заяву Росії про те, що літак Іл-76, який упав у Бєлгородській області, нібито перевозив українських військовополонених. Він закликав не розповсюджувати фейки до офіційних заяв.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вимагає провести термінове засідання Ради безпеки ООН у зв'язку з падінням військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ. Лавров заявив, що обставини катастрофи ще встановлюються, але українська сторона на Раді безпеки ООН "могла б розповісти, як усе це сталося".

Нагадаємо, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зробили висновок, що Росія прагне викликати сумніви Заходу щодо продовження військової допомоги та невдоволення в Україні. Для цього всіма пропагандистськими методами використовує катастрофу літака Іл-76 в Бєлгородській області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.01.2024 14:18