Загальна декларація прав людини сьогодні потребує захисту

08 ГРУДНЯ 2017 13:41

Загальна декларація прав людини виявилася під загрозою. Завдяки появі цього унікального універсального документа вдалося поліпшити життя мільйонів людей, запобігти важким стражданням і закласти основу більш справедливого світу, інформує TrueUA з посиланням на UN  

Але сьогодні проголошені в ній права все частіше оскаржуються. Якщо ми не станемо на захист Декларації прав людини, нам доведеться розплачуватися за це людськими життями.  

З таким попередженням виступив Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн напередодні Всесвітнього дня прав людини, який відзначається щорічно 10 грудня.  

«Загальна декларація була прийнята, коли світ ще не оговтався від ран війни. Вона стала свого роду щепленням, яке було покликане вберегти людство від власних низинних інстинктів і помилок», - нагадав Верховний комісар.  

Беручи її, держави визнали, що, як сказано в преамбулі, «зневажання і нехтування правами людини призвели до варварських актів, які обурюють совість людства». Аль-Хусейн підкреслив, що в той час ще свіжа була пам'ять про Голокост і про те, що до нього привело. Почуття провини важким тягарем лягло на совість тих, хто не зміг запобігти цій трагедії.  

«Однак сьогодні, у міру того, як Друга світова війна і Голокост віддаляються в часі, пам'ять про них випаровується тривожними темпами, а величезний прогрес, досягнутий завдяки послідовній реалізації основних принципів Декларації, забувають або ігнорують», - зазначив Верховний комісар.  

За його словами, про це говорять злочини, що здійснюються в ході конфліктів, підйом агресивного націоналізму, розгул расизму, укорінення ксенофобії та інших форм дискримінації, - навіть в тих країнах, де вже вирішили, що ці проблеми залишилися в минулому.  

Терористи, авторитарні лідери, політики-популісти нехтують базовими правами людей.   

«Ті, хто наживається на ненависті і експлуатації, зазіхають на плоди Декларації і руйнують ту систему міжнародного права, яка склалася з її появою», - вважає головний правозахисник ООН.  

«Якщо ми відступимо від власних зобов'язань за твердженням прав людини, якщо ми будемо відвертатися, коли їх порушують, - вони поступово зникнуть, - попередив Зейд Раад аль-Хусейн. - Якщо це станеться, нам доведеться розплачуватися людськими життями і стражданнями ...».  

В ООН розгорнули кампанію, присвячену 70-річчю Загальної декларації прав людини, яка буде відзначатися в наступному році.   

Вона була прийнята Генеральною Асамблеєю в 1948 році - лише три роки після заснування самої Організації.   

Декларація переведена на 500 мов світу, що є світовим рекордом.

 

Суспільство, 08.12.2017 13:41