Фото: росЗМІ

Загибель Соколова: у ISW проаналізували відео з командувачем Чорноморського флоту

Досі нема неспростовних доказів, що адмірал Віктор Соколов живий. Він, ймовірно, міг загинути внаслідок ракетного удару України по штаб-квартирі Чорноморського флоту Росії. 

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW). Аналітики зазначають, що російські пропагандисти публікують сумнівні відео, де фігурує нібито живий Соколов. 

"Одне з пропагандистських видань опублікувало інтерв'ю із Соколовим 27 вересня. Однак експерти наразі не готові дати оцінку достовірності відеозапису або дати його зйомки. Кремль і міністерство оборони Росії зберігають характерну мовчанку з цього приводу і прямо не підтвердили, що Соколов живий", — йдеться у повідомленні.

Що відомо про смерть Соколова

22 вересня завдала удару по штабу Чорноморського флоту Росії, українські військові повідомили про ліквідацію адмірала Віктора Соколова та ще багатьох російських офіцерів. У відповідь російські пропагандисти опублікували відео з нібито живим командувачем. Українські військові заявили, що уточнюють інформацію про смерть командувача Чорноморського флоту.

У Білому домі повідомили, що, зважаючи на відео пропагандистів із Соколовим, ще рано робити висновки. Глава Міноборони України Рустем Умєров в інтерв'ю Крістіан Аманпур із CNN не підтвердив і не спростував факт загибелі Соколова. 

Рух спротиву на окупованих територіях "Атеш" повідомив цікаві деталі щодо Соколова. Зокрема, ставленик Росії в окупованому Севастополі Міхаїл Развожаєв довів розпорядження Москви про необхідність поширювати чутки, що Соколов вступив у змову із Силами оборони України для знищення свого штабу.

Нагадаємо, що після удару по штабу Чорноморського флоту РФ у тимчасово окупованому Севастополі, внаслідок чого ліквідували вищих офіцерів, спостерігається певне затишшя військово-морської діяльності загарбників. За словами речниці Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк, очевидним є "певний сумбур" у керівництві Чорноморського флоту РФ після знищення штабу ворожого флоту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.09.2023 12:55