Фото: ТСН

Загроза підриву росіянами ЗАЕС: як підготуватися до евакуації і що робити громадянам в окупації

У разі теракту росіян на Запорізькій атомній електростанції мешканці потенційної зони радіаційної аварії мають бути готовими до можливої евакуації. Всім, хто перебуває у так званій зоні відчуження, необхідно зібрати тривожну валізу.

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Як діяти у випадку підриву росіянами ЗАЕС

Згідно з порадами МОЗ, якщо органи влади офіційно повідомили про радіаційну аварію, необхідно залишатися в приміщенні або дістатися приміщення якомога швидше. Важливо слідкувати за подальшими повідомленнями та дотримуватися інструкцій від влади.

"Якщо ви перебуваєте у зоні радіаційної аварії, виходити з будівель можна лише після відповідних вказівок влади. Органи місцевої влади повідомлять про розташування пунктів евакуації, а також найбезпечніші маршрути пересування, якщо ви здійснюватимете евакуацію власним автомобілем. Дотримуйтесь інструкцій та зберігайте спокій", — зазначили у МОЗ.

Які області у зоні ризику

Як відомо, законодавчо ще за часів будівництва атомних електростанцій у СРСР було визначено, що до зони ризику (або зони спостереження) належать населені пункти, розташовані в радіусі 30 кілометрів від АЕС.

Таким чином до зони спостереження Запорізької атомної електростанції потрапляють 59 населених пунктів: 27 з них знаходяться на території Запорізької, 30 — на території Дніпропетровської та 2  на території Херсонської областей. 30-кілометрова зона спостереження Запорізької АЕС охоплює місто Енергодар та Кам'янсько-Дніпровський, Великобілозерський, Василівський, Запорізький райони Запорізької області; міста Нікополь та Марганець, Нікопольський та Томаківський райони Дніпропетровської області; села Бережанка та Михайлівка Верхньорогачицького району Херсонської області.

Що покласти у тривожну валізу

У випадку евакуації у тривожну валізу необхідно покласти:

  • документи та їх копії (документи, що засвідчують особу, медичні документи, документи, що засвідчують право власності на рухоме та нерухоме майно, контакти осіб, з якими можна зв'язатися в екстрених випадках);
  • маска для обличчя або респіратор. Аптечку та тижневий запас ліків (якщо у вас хронічні захворювання);
  • вологі серветки;
  • змінний одяг та взуття
  • мінімально необхідний запас води та їжі.

"Щільно обмотайте валізу або наплічник харчовою плівкою або скотчем. Це значно полегшить процес їхньої дезактивації на санітарних постах", — наголосили у МОЗ.

Поради українцям, які перебувають на окупованих територіях

Мер Мелітополя Іван Федоров заявив, що українцям, які перебувають на окупованих територіях, загрожує велика небезпека. За його словами, українцям необхідно виїхати з окупації, але якщо такої можливості немає, то потрібно поїхати якнайдалі від Запорізької АЕС, наприклад, на узбережжя Азовського моря.

Скільки часу необхідно на евакуацію

Голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко наголосив, що у разі підриву росіянами ставка-охолоджувача ЗАЕС, про мінування якого повідомляло Головне управління розвідки Міноборони України, аварія на станції може статися приблизно через 12-24 годин.

"Цей час буде використано для евакуації населення. Така евакуація буде швидкою у зв'язку з відсутністю потреби у санітарній обробці та безпечною для людей у зв'язку з відсутністю радіаційного забруднення території", — додав Євтушенко. 

Він також зауважив, що в будь-якому зі сценаріїв можливої аварії на ЗАЕС буде важливим напрямок вітру від моменту забруднення. На цей час переважає вітер в напрямку Криму.

Нагадаємо, 4 липня Генштаб Збройних сил України попередив, що російські окупанти найближчим часом можуть здійснити провокації на території Запорізької атомної електростанції.

Також раніше британська газета Times повідомляла, що президент Росії Володимир Путін може дати вказівку підірвати Запорізьку атомну електростанцію. Останні невдачі можуть змусити його зробити радикальні кроки, щоб зберегти позиції.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що Російська Федерація планує підірвати Запорізьку атомну електростанцію дистанційно вже після передачі її Україні. Окупанти прагнуть заморозити війну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.07.2023 22:20