Фото: Офіс президента

Закон про містобудування: Зеленський пояснив, що буде зі скандальним документом

Президент Володимир Зеленський заявив, що не може накласти вето на закон №5655 про ліквідацію інспекції з містобудування, оскільки для цього вийшли всі терміни.

Про це він повідомив під час прес-конференції, що відбулась 6 червня.

"Половина мерів каже, що закон чистий і не буде корупції, а інша половина  в більшості своїй це великі міста  говорять, що забираються повноваження у мерів. Я запропонував нашій команді, будь ласка, зібрати для мене мерів обох сторін і поспілкуватися. Вето я вже накласти не можу, час пройшов. Тому мені потрібно зібратися з керівниками громад і розібратися в цьому питанні", — сказав Зеленський.

Гарант зауважив, що готовий поговорити з усіма, хто виступив категорично проти цього нововведення та провести спеціальну зустріч, під час якої сторони обговорять від деталі реформи.

"Я запропонував нашій команді зібрати для мене мерів обох сторін з ними поспілкуватися, мені потрібно зібратися з керівниками тих чи інших громад і поспілкуватися, розібратися в цьому. Уся проактивна спільнота каже, що перш за все історія про виділення землі та можливість будувати на цьому заробляють деякі керівники міст, я не знаю це правда чи ні",  сказав український гарант.

Водночас президент не назвав терміни такої зустрічі і коли саме вона може відбутися.

Нагадаємо, 13 грудня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому резонансний законопроєкт №5655 про реформування сфери містобудівної діяльності. "За" проголосували 228 народних депутатів. В українському суспільстві ініціатива викликала неоднозначну реакцію: проти неї виступили громадські організації, Національна спілка архітекторів, Асоціація міст України, включаючи мерів Києва, Львова та Дніпра. Архітектори переконані, що закон обмежить їхні авторські права, громадськість боїться, що він забере у неї важелі впливу на нечесних забудовників.

Додамо, 22 квітня повідомлялося, що у Верховній Раді з'явився скандальний законопроект. За критику влади в інтернеті нардепи пропонують садити до в'язниці терміном від п'яти до семи років з конфіскацією майна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.06.2023 14:56