Фото: Верховна Рада України

Запровадження прозорості в оборонних закупівлях: Рада ухвалила закон

Верховна Рада України на засіданні 24 лютого ухвалила в цілому законопроект № 8381 "Про внесення змін до закону "Про оборонні закупівлі" щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях".

Про це повідомив член фракції "Голос" Ярослав Железняк. "За" відповідне рішення проголосували 264 народних обранців.

Закон зобов'язує оприлюднювати в системі Prozorro ціни, за якими оборонні замовники купують товари для військових та інші товари й послуги для забезпечення армії. Документ передбачає наступні строки для оприлюднення інформації про закупівлі Міноборони (з дати набуття чинності):

  • протягом 30 днів — має бути створений модуль у Prozorro, який дозволить публікувати інформацію за одиницю продукції, а також підзаконні акти Кабміну, необхідні для реалізації закону;
  • протягом 60 днів після створення модуля у Prozorro  там мають бути опубліковані дані про ціни за одиницю продукції з договорів, які укладалися починаючи з 24 лютого 2022 року та були засекречені до цього;
  • протягом 10 днів з моменту укладення договору  буде публікуватися інформація про нові закупівлі з або змінені договори.

У Центрі протидії корупції пообіцяли проконтролювати оприлюднення ціни з кожного нетаємного контракту.

Скандал із закупівлями для ЗСУ

Журналісти опублікували інформацію, яка свідчить про нібито фінансові махінації Міноборони. Зокрема ЗМІ повідомили, що міністерство начебто закладає на продукти для військових удвічі більшу ціну, ніж вона є насправді.

У відомстві назвали це маніпуляцією та повідомили, що готують матеріали до Служби безпеки України "з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які заподіюють шкоду інтересам оборони в особливий період".

Сам Олексій Резніков заявив, що оприлюднена в ЗМІ інформація про зловживання під час закупівель харчування для війська є маніпуляцією.

Водночас у НАБУ повідомили, що почали відповідне кримінальне провадження ще до розголосу в ЗМІ.

Нагадаємо, 23 січня Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки провів засідання щодо скандалу з Міноборони. Очільника відомства залишили на посаді. 24 січня заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов подав у відставку.

25 січня Міністр оборони Олексій Резніков анонсував реформу харчування в Збройних Силах України після скандалу з закупівлями продуктів. Резніков наголосив, що попередні реформи не виключили корупційної складової. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.02.2023 16:53