Колаж TrueUA

Закон про мобілізацію, зміни для водіїв та новий вид допомоги: чого очікувати українцям з 1 травня

У травні 2024 року на українців очікує низка змін, які торкнуться різних сфер. Зокрема, деякі пенсіонери можуть розраховувати на додаткові виплати, розпочнеться основна сесія вступних іспитів до закладів вищої освіти у форматі національного мультипредметного тесту (НМТ), а також набуде чинності закон про мобілізацію.

Яких змін очікувати українцям у третій місяць весни — у матеріалі TrueUA.

Тарифи з 1 травня: чи буде підвищення цін на комунальні послуги

Найближчим часом в Україні ціни на комунальні послуги не підвищуватимуть. Прем'єр-міністр  Денис Шмигаль на засіданні уряду 26 квітня заявив, що до 31 травня 2024 року залишається незмінною вартість електроенергії. Отже, ціна на світло для населення становитиме дві гривні 64 копійки за кіловат.

Також у квітні затвердили постанову, яка зберігає пільгову ціну на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа. До того ж компанія "Нафтогаз" продовжила дію пільгового тарифу на блакитне паливо для населення. Відповідно ціна на газ у травні складатиме сім гривень 96 копійок за куб.

ціни на комуналку

Фото: legalaid.gov.ua

Пенсії у травні: яких змін очікувати

У травні індексації пенсій не буде, проте громадянам, які отримують виплати нижчі за 10 340 гривень, нарахують стандартні доплати до пенсії за віком. За даними Пенсійного фонду України, надбавка за віком становить:

  • для пенсіонерів віком від 70 до 74 років — 300 гривень;
  • для пенсіонерів від 75 до 79 років — 456 гривень;
  • для пенсіонерів від 80 років — 570 гривень.

До того ж пенсіонери, які проживають на територіях активних бойових дій або можливих бойових дій, матимуть змогу у травні отримувати додаткові гроші від ООН. У ПФУ зазначили, що виплати будуть отримувати пенсіонери у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях, які відповідають умовам програми. Сума нарахувань дорівнює різниці між 3 250 гривень та сумою пенсії, яку пенсіонери отримують зараз.

виплати пенсіонерам

Колаж TrueUA

Субсидія у травні: чи потрібно подавати нову заяву

Для більшості українців субсидії з травня будуть перепризначені автоматично. Проте деяким громадянам все ж таки доведеться подавати документи заново.

За даними Урядового порталу, житлові субсидії та пільги на неопалювальний сезон будуть перепризначені автоматично, якщо не змінилися дані одержувачів про їхній майновий стан чи склад родини. В протилежному випадку потрібно звернутися із заявою та декларацією про доходи та витрати в відповідні органи.

Житлова субсидія призначається за особистим зверненням, якщо:

  • заявник (член домогосподарства) орендує житлове приміщення, за яке сплачує житлово-комунальні послуги;
  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

субсидія

Фото: "Дзеркало тижня"

Закон про мобілізацію

Президент Володимир Зеленський 16 квітня підписав закон про мобілізацію. Він набуде чинності з 18 травня.

Основні положення закону про мобілізацію:

  • Замість строкової служби вводиться базова військова служба терміном п’ять (у мирний час) і три (у воєнний час) місяці. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік і період проходження базової служби.
  • Запроваджується базова загальновійськова підготовка. З 2025 року вона стане елементом навчання у навчальних закладах, проводитиметься у вишах усіх форм власності.
  • Не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна зробити онлайн в особистому кабінеті або у ЦНАПі. Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть в добровільному порядку створити особистий електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста.
  • Залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю, а також демобілізація у зв’язку зі звільненням з полону (якщо військовослужбовець не висловлює бажання продовжити службу).
  • Визнані обмежено придатними мають повторно прийти військово-лікарські комісії.
  • Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.
  • Ті, хто отримав II-III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (крім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.
  • Щодо консульських послуг за кордоном, то протягом 60 днів потрібно оновити персональні дані в ТЦК. При цьому зробити це можна дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.
  • Обмеження права кермування авто для ухилянтів від військової служби. Однак є винятки.
  • Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію процесу надання та перевірки документів із застосуванням технічних приладів і засобів фото- та відеофіксації.
  • Необхідність обов'язково мати при собі військово-обліковий документ і показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ. 

військові

Фото: blog.poltava.to

Старт національного мультипредметного тесту (НМТ-2024)

У травні розпочнеться основна сесія вступних іспитів до закладів вищої освіти у форматі національного мультипредметного тесту. Так, НМТ-2024 вступники складатимуть з 14 травня до 25 червня. Водночас з 11 до 19 липня відбудеться додаткова сесія НМТ.

Учасники тестування отримають результати до 2 та 26 липня — відповідно до того, чи складали вони іспит на основній сесії чи додатковій.

складання нмт

Фото: vsim.ua

Нове положення до ПДР: що зміниться для водіїв

З 1 травня водії під час руху за містом будуть повинні вмикати ближнє світло фар. Згідно з постановою №1105 Кабінету міністрів, протягом усього року керманичі авто зобов'язані вмикати ближнє світло фар або денні ходові вогні за межами населених пунктів. Раніше такі правила діяли лише в період з 1 жовтня по 1 травня.

Дані Європейського дослідницького інституту з безпеки дорожнього руху свідчать, що таке нововведення може знизити кількість дорожньо-транспортних пригод на 15%. Додається, що у випадку погіршення видимості дозволено вмикати дальнє світло фар. У разі порушення цієї постанови передбачено штраф у розмірі від 425 до 510 гривень.

правила пдр

Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Частина українців отримає нову допомогу

З травня українці зможуть отримати нову грошову допомогу. Зокрема, кошти виплачуватимуться за шкоду життю та здоров’ю, завдану внаслідок військової агресії Росії. За даними Юридичного порадника для ВПО, працівники об’єктів критичної інфраструктури, держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування, якщо вони стали особами з інвалідністю у зв’язку з пораненням, каліцтвом, контузією або внаслідок захворювання, пов’язаних з виконанням посадових (службових, професійних) обов’язків у період військової агресії Росії проти України в районах проведення після 24 лютого 2022 року воєнних (бойових) дій або в районах, що піддавалися після цієї дати бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам.

Окрім цього, право на одноразову допомогу мають члени сімей вищезазначених осіб у разі їх загибелі, а саме:

  • батьки;
  • один з подружжя, який не одружився вдруге;
  • малолітні та/або неповнолітні діти;
  • повнолітні діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти до закінчення цих закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років;
  • повнолітні діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;
  • повнолітні діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
  • утриманці загиблого (померлого), яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

Скільки коштів зможуть отримати українці:

  • особи з інвалідністю I групи — 800 тисяч гривень;
  • особи з інвалідністю II групи — 500 тисяч гривень;
  • особи з інвалідністю III групи — 200 тисяч гривень.
  • родини загиблого — 1 мільйон гривень.

Хто не зможе отримати допомогу:

Якщо загибель (смерть), поранення, каліцтво, контузія, захворювання, які призвели до інвалідності, є наслідком:

  • вчинення особою кримінального або адміністративного правопорушення;
  • алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння;
  • навмисного спричинення собі тілесного ушкодження, іншої шкоди своєму здоров’ю або самогубства (крім випадку доведення до самогубства, встановленого судом).​

гроші

Фото: УНІАН

Вихідні дні у травні: скільки відпочиватимуть українці

Травень 2024 року має низку державних та професійних свят. Зокрема, українці відзначатимуть День пам'яті та перемоги над нацизмом та День Києва.

календар

Фото: calendar.ua

Цього місяця відпочиватимемо лише у суботу та неділю, адже додаткові вихідні під час воєнного стану не надаються, навіть якщо святковий день збігається з суботою чи неділею. Вихідні дні травня 2024 року: 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25, 26 числа.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.05.2024 08:00