Фото ілюстративне зі соцмереж

У Британії близько 30 тисяч людей захворіли на ВІЛ і гепатит С: свідчення могли знищуватись десятиліттями

Близько 30 тисяч мешканців Великої Британії заразилися ВІЛ і гепатитом C через переливання зараженої крові. Свідчення могли знищуватися десятиліттями.

У Великій Британії завершилося урядове розслідування, як кажуть британські політики, "найбільшої катастрофи в історії NHS" — Національної служби охорони здоров'я Сполученого Королівства.

Розслідування стосується періоду 1970-1980-х років, коли внаслідок використання плазми крові та переливань від заражених донорів близько 30 тисяч осіб інфікували ВІЛ і гепатитом С. З них близько трьох тисяч загинули. Величезну кількість людей заразили під час лікування гемофілії — порушення згортання крові.

У результатах розслідування, які озвучили 20 травня, критикують колишнього міністра охорони здоров'я Кена Кларка, прем'єр-міністерку Великої Британії 1979-1990 років Маргарет Тетчер і професора Артура Блума, який відповідав за переливання.

Висновок розслідування: чиновники великої кількості британських урядів, найімовірніше, знали про те, що відбувається, та планомірно знищували свідчення заражень і посадових злочинів, наявність проблеми вони заперечували.

Урядове розслідування не може стати основою порушення справ. Однак влада пообіцяла виплатити компенсації жертвам і їхнім сім'ям, багато хто вже домігся виплат. Фактично розслідування проводилося задля відновлення справедливості та для того, щоби людям перестали відмовляти у компенсаціях. Їхня виплата може стати серйозною проблемою для прем'єр-міністра Ріші Сунака. Британські ЗМІ називають цифру 10 мільярдів фунтів стерлінгів.

Нагадаємо, нещодавно в англійському графстві Бакінгемшир 54-річний чоловік вистрелив у поліцейського з арбалета. Перед цим правоохоронці приїхали на виклик щодо іншого злочину.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.05.2024 12:29