Фото: Pixabay

У Ірані визначились з датою проведення президентських виборів

В Ірані визначилися з датою проведення президентських виборів. Наразі перший віце-президент Ірану Мохаммад Мохабер виконує обов'язки президента. 

Як повідомляє "Радіо-Свобода", президентські вибори в Ірані заплановано на 28 червня. 

Верховний лідер Ірану Аятола Алі Хаменеї призначив першого віцепрезидента Мохаммада Мохбера тимчасовим виконувачем обов'язків президента. Виконувачем обов’язків міністра закордонних справ призначили заступника міністра закордонних справ Алі Бакері Кані. Законодавство країни передбачає, що в разі смерті президента влада переходить до першого віцепрезидента, а рада, що складається зі спікера парламенту, голови судової влади та першого віцепрезидента, має організувати президентські вибори протягом 50 днів. Зазначається, що церемонія похорону Раїсі відбудеться в Тегерані 22 травня.

Що відомо про загибель Ібрагіма Раїсі

За даними Reuters, гелікоптер із президентом Ірану Ібрагімом Раїсі та міністром закордонних справ Хоссейном Амір-Абдуллахіаном розбився в горах 19 травня через негоду. Інцидент стався, коли вертоліт перетинав гірську місцевість у сильному тумані. За повідомленням державного інформаційного агентства IRNA, негода ускладнила рятувальні роботи. Журналісти наголошують, що в авіатрощі також загинули губернатор іранської провінції Східний Азербайджан Малек Рахматі, представник Лідера Ісламської революції в провінції Східний Азарбайджан Аятола Мохаммад Алі Але-Хашем та ще кілька людей.

Нагадаємо, американський Інститут вивчення війни заявив, що загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі в авіакатастрофі 19 травня, ймовірно, матиме серйозні наслідки для країни, але не дестабілізує її так, як могла б це зробити смерть верховного головнокомандувача.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.05.2024 10:01