Фото: Tasnim

Загибель Ібрагіма Раїсі: в ISW пояснили, які наслідки це може мати для Ірану

Загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі в авіакатастрофі 19 травня, ймовірно, матиме серйозні наслідки для країни, але не дестабілізує її так, як могла б це зробити смерть верховного головнокомандувача.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

Аналітики зазначають, що загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі може нести серйозні наслідки для спадкоємства верховного лідера країни Алі Хаменеї. Однак смерть Раїсі все ж не змінить нинішню траєкторію режиму до більш жорсткої й консервативної внутрішньої політики та більш агресивної регіональної політики.

"Раїсі вважається одним із головних претендентів — разом із сином Хаменеї, Моджтабою Хаменеї — на те, щоб стати наступником Хаменеї на посаді верховного лідера. Хаменеї призначив Раїсі на посаду голови судової системи у 2019 році й підтримав його під час президентських виборів у серпні 2021-го", — йдеться в повідомленні. 

Згідно з конституцією Ірану, перший віце-президент Мохаммад Мохбер тимчасово виконуватиме обов’язки президента країни. Спікер парламенту Мохаммад Багер Галібаф і голова судової влади Голам Хоссейн Мохсені Еджей матимуть 50 днів для організації президентських виборів.

Що відомо про авіакатастрофу

За даними Reuters, гелікоптер із президентом Ірану Ібрагімом Раїсі та міністром закордонних справ Хоссейном Амір-Абдуллахіаном розбився в горах 19 травня через негоду. Інцидент стався, коли вертоліт перетинав гірську місцевість у сильному тумані.

За повідомленням державного інформаційного агентства IRNA, негода ускладнила рятувальні роботи. Начальник штабу іранської армії наказав залучити всі ресурси армії та елітної революційної гвардії у пошуково-рятувальних операціях. Журналісти наголошують, що в авіатрощі також загинули губернатор іранської провінції Східний Азербайджан Малек Рахматі, представник Лідера Ісламської революції в провінції Східний Азарбайджан Аятола Мохаммад Алі Але-Хашем та ще кілька людей.

Нагадаємо, 20 травня напівофіційне інформаційне агентство іранського уряду Mehr News повідомило, що президент Ірану Ебрагім Раїсі та міністр закордонних справ країни Хоссейн Амір-Абдоллахян загинули внаслідок авіакатастрофи, яка сталася 19 травня. Місце падіння вертольота, на борту якого перебував президент та його оточення, зафіксовано недалеко від села Озі, розташованого в лісі Арасбаран у північно-західній провінції Східний Азербайджан.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.05.2024 10:33