Фото: Ukrainian World Congress

Радбез ООН відхилив російський проект резолюції про нерозповсюдження зброї в космосі

У понеділок, 20 травня, Рада безпеки Організації Об'єднаних Націй відхилила підготовлений Москвою проект резолюції, який закликає всі країни припинити розміщення та застосування в космосі будь-якої зброї

Як повідомляє Reuters, проект не набрав необхідний мінімум, який складає дев'ять голосів. З 15 членів Радбезу за російський проект проголосували Китай, Алжир та Гайана. Проти виступили США, Велика Британія та Франція. Швейцарія утрималася від голосування. Сполучені Штати Америки, Росія, Китай, Велика Британія чи Франція можуть накласти вето, лише якщо проект набере принаймні дев’ять голосів.

Зазначається, що Росія висунула текст проекту після того, як минулого місяця наклала вето на резолюцію, розроблену США, яка закликала країни запобігати перегонам озброєнь у космосі. Російське вето спонукало Вашингтон засумніватися, чи Москва щось приховує.

Заступник посла США Роберт Вуд звинуватив Москву у запуску на низьку навколоземну орбіту супутника, який, за оцінкою США, "ймовірно, є контркосмічною зброєю, імовірно здатною атакувати інші супутники на низькій навколоземній орбіті".

"Ми сьогодні тут, тому що Росія прагне відвернути увагу світу від розробки нового супутника з ядерним пристроєм. Росія розгорнула цю нову протикосмічну зброю на тій же орбіті, що й урядовий супутник США", — сказав Вуд перед початком голосуванням у Радбезі ООН.

Своєю чергою посол Росії Василь Небензя сказав, що російський проект резолюції охоплює як зброю масового знищення, так і всі види іншої зброї та спрямований на припинення перегонів озброєнь у космосі, та додав, що відхилення запропонованого Москвою проекту резолюції доводить намір США мілітаризувати космос.

Варто зазначити, що договір про космос, який було підписано у 1967 році, забороняє сторонам, які його підписали, включаючи Росію та Сполучені Штати, розміщувати "на орбіті навколо Землі будь-які об’єкти, що несуть ядерну зброю або будь-які інші види зброї масового знищення". США ж відмовилися внести до тексту резолюції запропонований Росією та Китаєм пункт про відмову від розміщення у космосі будь-яких інших озброєнь.

Нагадаємо, що за декілька тижнів до вторгнення в Україну Москва запустила у космос супутник "Космос-2553", який є носієм компонентів системи антисупутникового ядерного озброєння. "Космос-2553" не несе ядерної зброї, але на ньому є неядерні компоненти нової російської системи озброєнь.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.05.2024 11:38