Фото: Pixabay

Росія перед вторгненням в Україну запустила у космос пристрій із компонентами ядерної антисупутникової зброї, — WSJ

За декілька тижнів до вторгнення в Україну Москва запустила у космос супутник "Космос-2553", який є носієм компонентів системи антисупутникового ядерного озброєння.

Як повідомляє The Wall Street Journal, цей супутник, призначений для тестування компонентів потенційної протисупутникової зброї, яка може нести ядерний пристрій. За даними американських чиновників, "Космос-2553" не несе ядерної зброї, але на ньому є неядерні компоненти нової російської системи озброєнь.

"Ця зброя у разі її розгортання дасть Москві можливість знищити за допомогою ядерного вибуху сотні супутників на низькій навколоземній орбіті "в тій частині космосу, де домінують апарати уряду США та компанії SpaceX", — йдеться у повідомленні. 

Викликає занепокоєння російська ядерна протисупутникова програма і в адміністрації президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена та у Конгресі. Один зі співрозмовників видання назвав супутник "прототипом" зброї, але інші свідчення стверджують, що російська програма не просунулась так далеко. Цей супутник досі рухається навколо Землі "незвичайною орбітою".

Зазначається, що про запуск цього супутника повідомляли в Міноборони держави-агресора та в "Роскосмосі", проте про призначення супутника в релізах говорилося мало. Росіяни стверджували, що він оснащений системами для роботи "в умовах впливу радіації та важких заряджених частинок".

Проте джерела The Wall Street Journal наголошують, що вважають твердження російської сторони про мету запуску апарату неправдоподібними та заявляють, що він запущений у рамках російської ядерної антисупутникової програми.

Нагадаємо, що у травні помічник міністра оборони США з питань політики у космічному просторі Джон Пламб заявив, що Росія працює над створенням ядерної зброї для космосу, та наголосили на необхідності подальших досліджень, щоб зрозуміти потенційний вплив від ядерного вибуху в космічному просторі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.05.2024 15:21