Фото: "Укрінформ"

Якщо РФ не підтримає резолюцію щодо заборони ядерної зброї в космосі, це викличе питання до Путіна, — Кірбі

Сполучені Штати Америки очікують, що Росія приєдналася до резолюції про заборону розміщення ядерної зброї в космосі, яку планують внести до Ради Безпеки ООН на початку наступного тижня.

Про це заявив речник Білого дому Джон Кірбі, передає "Голос Америки".

За словами посадовця, якщо РФ не підтримає проект резолюції Ради Безпеки ООН щодо заборони на розміщення ядерної зброї у космосі — це поставить під сумнів слова російського диктатора Володимира Путіна про те, що Москва не має наміру виводити на орбіту будь-яку зброю масового ураження.

"Ми чули, як президент Путін казав, що Росія не має наміру розміщувати ядерну зброю в космосі. Тож ми з нетерпінням очікуємо, що Росія проголосує за цю резолюцію. Не повинно бути причин, чому б цього не зробити. А якщо ні, то я вважаю, це повинно викликати певні дійсно законні запитання до Путіна про те, якими є його справжні наміри", — сказав Кірбі.

Водночас, на думку Кірбі, голосування за документ "має бути простим", адже  Договір про космос, який набув чинності 1967 року, підписали понад 130 країн, включно з Росією і Китаєм. Зокрема, відповідний Договір забороняє розгортання на орбіті "ядерної зброї або інших видів зброї масового ураження."

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія розробляє ядерну космічну зброю, яка завдяки енергетичній хвилі під час вибуху може вивести з ладу величезну кількість комерційних і урядових супутників. Аналітики CNN пояснили, що знищення супутників вплине на мобільний зв'язок, оплату рахунків, роботу інтернету тощо.

Після цього Сполучені Штати Америки звернулися до Китаю й Індії стосовно розробки Росією ядерної космічної зброї. Вашингтон сподівається, що Пекін та Нью-Делі можуть вплинути на Москву.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися

Світ, 05.04.2024 10:20