Фото: Геннадій Мацегора / соцмережі

У перші дні війни здав місто ворогу: в Україні судитимуть екс-мера Купʼянська

У Харкові пройде суд над колишнім мером Куп’янська Геннадієм Мацегорою. Він у перші дні широкомасштабного російського вторгнення здав ворогу місто. 

Про це повідомила прес-служба Харківської обласної прокуратури. Суд відбуватиметься заочно, оскільки фігурант справи перебуває в розшуку.

Згідно з наявною інформацією, Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно колишнього посадовця за фактами державної зради (ч. 1 ст. 111 та ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, в перші дні повномасштабного вторгнення РФ на територію України на той момент чинний Купʼянський міський голова добровільно перейшов на бік Росії.

Вже 27 лютого 2022 року обвинувачений, перебуваючи у Купʼянську, записав відеозвернення з метою створення хибного враження у місцевого населення про турботу окупаційної влади, запобігання масових протестів, що може спричинити перешкоди діям збройних формувань РФ. Посадовець усіляко сприяв російським окупантам у Куп'янську, забезпечуючи їх транспортом, житлом, пальним та їжею. Через дії Мацегори територія українського Куп’янська вийшла з адміністративного підпорядкування органів державної влади України.

У червні 2022 року зрадник підписав протокол засідання про створення окупаційної адміністрації під назвою "тимчасова цивільна адміністрація Харківської області".

Обвинувачений перебуває у розшуку. Наразі встановлено, що він перебуває на території Бєлгородської області Російської Федерації. Зрадника судитимуть заочно у Червонозаводському районному суді міста Харкова. Мацегорі загрожує довічне увʼязнення.

Нагадаємо, в Одеській області працівник Служби безпеки України затримали агента Федеральної служби безпеки України, який шпигував за позиціями протиповітряної оборони поблизу Чорного моря.

Також працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру директору Федеральної служби безпеки Росії Олександру Бортнікову. Він підозрюється в організації вчинення державної зради колишнім керівництвом Служби безпеки України, розпалюванні національної ворожнечі та ненависті в Україні та незаконного перешкоджання протестним акціям у 2013-2014 роках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 20.05.2024 16:57