Фото: wikipedia

ДБР повідомило про підозру директору ФСБ РФ Бортнікову та ще 20 рашистським генералам

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру директору Федеральної служби безпеки Росії Олександру Бортнікову. Він підозрюється в організації вчинення державної зради колишнім керівництвом Служби безпеки України, розпалюванні національної ворожнечі та ненависті в Україні та незаконного перешкоджання протестним акціям у 2013-2014 роках.

Про це повідомила прес-служба ДБР.

Також підозри повідомлені ще 20 високопосадовцям спецслужб РФ. Серед них директор Федеральної служби військ Росгвардії Віктор Золотов.

Як встановило слідство, Бортніков розробив злочинний план для придушення протестних акцій українців у 2013-2014 роках. Головна мета — збереження керівного на той час режиму в Україні. Водночас кінцевою ціллю була подальша анексія частини території України під приводом нібито "громадянського протистояння".

Наголошується, що одним із ключових завдань ФСБ РФ було недопущення Євроінтеграційних процесів України та членства в договорі колективної безпеки Північноатлантичного альянсу, оскільки це загрожувало загарбницьким планам РФ. 

"Відмова вищого керівництва України від Євроінтеграції була заздалегідь спланована РФ, тому були завчасно вжиті заходи для попередження протестних акцій та розроблені сценарії їх силового розгону. Для цього у жовтні 2013 року до нашої держави приїжджав Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев з інструктажем керівництву РНБОУ, включаючи заступника Секретаря Сівковича, про розгін потенційних протестних акцій з максимальною жорстокістю та застосування надмірної сили для залякування інших активістів", — йдеться у повідомленні.

Слідчі з'ясували, що для припинення протестних акцій Бортніков дав завдання тодішньому голові СБУ, який мав також російське громадянство, сприяти працівникам ФСБ РФ у їх протиправній підривній діяльності. Так, на виконання цієї вказівки, перший заступником голови СБУ — керівник Антитерористичного центру у листопаді-грудні 2013 року привів підлеглих спецпризначенців у готовність за ступенем "Підвищена". Рівень терористичної загрози було визначено як "Потенційна", відтак, протестувальників по суті прирівняли до потенційних терористів.

"Підставами для таких рішень слугували неправдиві доповідні записки начальника Департаменту національної державності СБУ щодо можливих терористичних загроз з боку мітингувальників, погоджені Головою СБУ", — зауважили у ДБР.

Зазначається, що у грудні 2013 року командувач Внутрішній військ МВС України за вказівкою заступника командувача внутрішніх військ РФ розпочав підготовку до силового розгону та розстрілу активістів.  Для цього він звернувся з листом до міністра оборони України про безоплатну передачу внутрішнім військам чотирьох мільйонів патронів, 100 тисяч гранатометних пострілів ВОГ-25, іншого військового майна. Крім того, за вказівкою директора ФСБ РФ й на запрошення колишнього голови СБУ до Києва 13 грудня 2013 прибула група з 20 співробітників ФСБ РФ. Вони інструктували українських правоохоронців у протидії Євромайдану.

"За завданням працівників ФСБ РФ, підтриманому керівництвом СБУ, українські правоохоронці збирали відеозаписи, які провокували соціальні конфлікти між учасниками "Майдану" та його противниками. Матеріали публікували в мережі Інтернет на спеціально створеному YouTube-каналі та відправляли звіти про виконану роботу до ФСБ", — зауважили у ДБР.

Колишні Голова СБУ та начальник ДЗНД Служби у 2022 році перейшли на бік ворога, у зв’язку з чим їх притягнуто до кримінальної відповідальності за державну зраду в умовах воєнного стану. Також вони зайняли керівні "посади" в незаконно створених органах безпеки на частково окупованих Російською Федерацією територіях Херсонської та Запорізької областей.

Так, слідчі ДБР повідомили про підозру:

  • директору ФСБ РФ Бортнікову О.В. в організації вчинення державної зради колишнім керівництвом СБУ, розпалювання національної ворожнечі та ненависті в Україні, незаконного перешкоджання протестним акціям у 2013-2014 роках;
  • 20 співробітникам ФСБ РФ у незаконному перешкоджанні протестним акціям;
  • колишньому голові СБУ, начальнику Департаменту захисту національної державності СБУ у незаконному перешкоджанні протестним акціям, добровільному зайнятті посад в органах безпеки держави-агресора на тимчасово окупованих територіях України;
  • першому заступникові голови СБУ — керівнику Антитерористичного центру у незаконному перешкоджанні протестним акціям.

"Повідомлення про підозру та повістки про виклик підозрюваних скеровано на офіційну електронну пошту ФСБ РФ та будуть опубліковані на вебсайті Офісу Генерального прокурора", — резюмували у ДБР.

Нагадаємо, працівники Служби безпеки України знешкодили агентурну групу воєнної розвідки окупантів у Донецькій області. В результаті операції було затримано шістьох фігурантів, яких підозрюють у коригуванні обстрілів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 18.05.2024 11:05