Фото ілюстративне. Джерело: Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

ISW: Наступ росіян на Харківщині сповільнився через суттєві втрати

Темп російських наступальних операцій на півночі Харківської області, зважаючи на все, за останні 24 години сповільнився, а характер російської наступальної активності в цьому районі відповідає попереднім оцінкам, згідно з якими російські сили віддають пріоритет створенню "буферної зони" на території Харківської області шляхом глибшого проникнення на територію цього регіону. 

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Аналітики зазначають, що низка українських військових повідомили 14 травня, що, на їхню думку, ситуація в Харківській області повільно стабілізується. Начальник Головного управління військової розвідки (ГУР) України генерал-лейтенант Кирило Буданов заявив у вівторок, що ситуація в Харківській області почала стабілізуватися травневої ночі з 13 по 14 травня у цей район було перекинуто додаткові українські підрозділи та почали оборонятися від наступу Росії. 

Представник українського Генерального штабу та прес-секретар української групи військ "Хортиця" підполковник Назар Волошин зазначив, що українські сили почали "зачищати" Вовчанськ, завдаючи ударів по видимих російських штурмових групах у населеному пункті. Декілька російських та українських джерел також повідомили, що російські сили використовують нову тактику в цьому напрямку — залучають невеликі штурмові групи чисельністю не більше п'яти осіб для проникнення на українські позиції, а потім об'єднуються з іншими невеликими штурмовими групами для об'єднання у більшу ударну групу.

На кадрах, знятих з безпілотника, ймовірно з Вовчанська, видно, як російська піша мобільна піхота діє біля населеного пункту невеликими штурмовими групами, що відповідає українським повідомленням. Проте використання невеликих штурмових груп може сприяти збільшенню втрат живої сили та техніки Росії та уповільнення загального темпу російського наступу у цьому напрямі. 

Наступ росіян на Харківщині сповільнився – ISW

Мапа: Інститут вивчення війни

Один російський військовий оглядач, який раніше служив інструктором підрозділу "Шторм-Z", поскаржився, що кадри з невеликими російськими штурмовими групами свідчать про погану підготовку та навчання, а не про ефективну нову тактику. Український військовий оглядач Костянтин Машовець зазначив, що зростальні втрати Росії у цьому напрямі призводять до зниження загального темпу наступальних операцій. 

Начальник Генштабу України генерал-майор Анатолій Баргилевич припустив, що російські війська втратили у цьому напрямі лише минулої доби до 1740 солдатів, що є дуже високим показником. ISW не може незалежно підтвердити цю цифру, але передбачуваний рівень втрат може відповідати загальному повільнішому темпу наступальних операцій, що спостерігався 14 травня. Якщо темп російських операцій залишиться відносно низьким, окупанти, ймовірно, зосередяться на консолідації нових позицій та нарощуванні сил на бічному виступі у Харківській області шляхом об'єднання зусиль Липців та Вовчанська та створення "буферної зони" у прикордонній території, а не просування далі в область, як раніше оцінив ISW.

Нагадаємо, раніше секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявили, що на сьогодні набагато більше ніж 30 тисяч російських загарбників наступають на півночі Харківської області.

За останніми даними Генштабу, українські військові відійшли на більш вигідні позиції в районах Лук’янців та Вовчанська для уникнення втрат. Ситуація в районах бойових дій залишається складною, втім контрольованою Силами оборони України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 15.05.2024 06:29