Дональд Туск. Джерело: Офіс президента України

У Польщі заарештували дев’ять диверсантів: вони діяли на замовлення Росії

У Польщі зараз під арештом перебувають дев’ять осіб, яких підозрюють у диверсійній діяльності на території країни. Є небезпідставні припущення, що вони діяли на замовлення Росії.

Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск в ефірі польського телеканалу TVN24. Він зазначив, що є інформація про підготовку диверсій і актів саботажу на території декількох європейських країн.

"Що стосується актів саботажу та диверсій, то це дуже серйозне питання. Це стосується декількох європейських країн. На теперішній момент це, безумовно, Литва, Латвія, Польща", — сказав він.

За його словами, є також сигнали зі Швеції, що вони стурбовані тим, що деякі дивні події можуть бути також результатом саботажу.

"Зараз ми маємо дев'ять підозрюваних під арештом, проти них висунуті звинувачення в тому, що вони брали безпосередню участь в актах саботажу в Польщі від імені російських служб", — заявив Туск.

Він уточнив, що йдеться про побиття, підпали, спроби підпалів. За словами прем’єр-міністра, серед підозрюваних люди з кримінального світу.

"І це стосується громадян України, Білорусі та Польщі", — наголосив Туск.

Очільник польського уряду констатував, що "за цими спробами, які ми ідентифікували, — бо наші служби, до речі, працюють дуже інтенсивно в консультації зі союзниками, — стояв досить гучний випадок у Вроцлаві, де зірвано спробу підпалу лакофарбового заводу, там поруч був хімічний завод".

"Це відбувалося за вказівкою російських служб, що вже встановлено беззаперечно", — сказав Туск.

Він також зазначив, що "ми маємо справу з актами саботажу в Литві, підпалом складу ІКЕА". За його словами, ті ж самі люди, яких затримали там, можуть бути пов'язані зі спробами саботажу, мова йде в основному про підпали, також на польській території.

Останнім часом в європейських країнах сталося декілька масштабних підпалів. Зокрема, пожежу фіксували в торговельному центрі IKEA у Вільнюсі, а нещодавно масштабна пожежа спалахнула в торговельному центрі у Варшаві. Польська влада не виключала, що це пов’язано з діяльністю ворожих іноземних агентів.

Нагадаємо, минулого тижня видання The Wall Street Journal писало, що російські шпигуни використовують камери зі супутниковими спостереженнями для відстеження постачань обладнання та боєприпасів з-за кордону до таємних складів в Україні. Зокрема, в Польщі ліквідовано шпигунську мережу, яка працювала на ФСБ і планувала спустити з рейок потяг із військовим транспортом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.05.2024 09:13