Фото: ілюстративне Джерело: "Вікіпедія"

Законопроект про мобілізацію: названо кількість правок і як це вплине на терміни голосування

Народні депутати подали більше ніж 1300 поправок до урядового законопроекту №10449 про мобілізацію. Їх розгляд може зайняти близько тижня.

Про це "Суспільному" розповіли члени комітету Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Зокрема, за словами, депутатки від "Європейської Солідарності" Ірини Фріз, подання поправок до законопроекту про мобілізацію триватиме до середи, 21 лютого. Після цього вони будуть опрацьовані профільним комітетом.

"Понад тисячу правок — це певний час. Секретаріат просто не в змозі буде звести цю велику (порівняльну, — ред.) таблицю навіть за один день, можливо, спробують, тоді розгляд може розпочатися 23 чи 24 лютого, але скоріш за все це буде починаючи з 26 лютого. Але допоки не буде готова ця таблиця, говорити про те, яка кількість правок, скільки потрібно часу, щоб їх розглянути — 100% комітет не буде гальмувати цей процес", — сказала депутатка.

Водночас народний депутат від "Слуги народу" Єгор Чернєв зазначив, що на опрацювання всіх поправок комітету знадобиться щонайменше тиждень. Відтак, розгляд законопроекту у сесійній залі цього тижня, ймовірно, не відбудеться.

"Я не скажу зараз, яка там точна цифра, але точно понад 1300, тому це займе, я думаю, тиждень, не менше в комітеті. І тільки після цього можна буде говорити про те, щоб його виносити в зал. 1300 правок, їх потрібно розглядати кожну одну за одною, групувати, розуміти, що буде змінюватися", — сказав він.

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроект №10449 про посилення мобілізації. Рішення ухвалили 243 народні депутати.

Водночас 5 лютого Комітет Верховної Ради із питань антикорупційної політики визнав оновлений законопроект №10449 про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики.

Своєю чергою Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що одразу декілька норм нового законопроекту про мобілізацію суперечать Конституції України. Йдеться, серед іншого, про порушення прав і свобод громадян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.02.2024 16:42