Фото: Telegram-канал Давида Арахамії

Законопроект про мобілізацію планують змінити до другого читання, — Арахамія

Законопроект №10449 щодо військової служби, мобілізації та обліку буде змінений до другого читання у залі Верховної Ради. У нардепів виникло багато запитань до окремих його пунктів.

Про це у Telegram-каналі повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Він нагадав, що 7 лютого народні обранці проголосували за законопроект у першому читанні та наголосив, що "питання до нього є у всіх". Арахамія підкреслив, що парламентарі працюватимуть над ним в комітеті до другого читання, адже є питання до таких пунктів:

  • Щодо людей з інвалідністю і тих, хто за ними доглядає. У проекті закону залишиться все в редакції чинного законодавства.
  • Відбудеться перегляд підходу до аспірантів. Фінального рішення ще немає, у комітеті шукатимуть компроміс.
  • Неприйнятними є норми щодо блокування особистих рахунків громадян. У Раді є небагато тих, хто б такі нововведення підтримував.

"Це питання, які вже в роботі. Також працюємо в міжфракційній робочій групі над іншими пунктами законопроекту. Маємо збалансувати інтереси військового командування, бізнесу і громадян. Завдання не з легких, роботи буде багато", — додав Давид Арахамія.

Варто зазначити, що 7 лютого Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроект №10449 про посилення мобілізації. Рішення ухвалили 243 народні депутати.

Нагадаємо, раніше перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко заявляв, що на цьому тижні Верховна Рада України може ухвалити в першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", зареєстрований під номером №10449.

Водночас 5 лютого Комітет Верховної Ради із питань антикорупційної політики визнав оновлений законопроект №10449 про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики.

Своєю чергою Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що одразу декілька норм нового законопроекту про мобілізацію суперечать Конституції України. Йдеться, серед іншого, про порушення прав і свобод громадян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.02.2024 10:01