Денис Шмигаль. Джерело: Урядовий портал

Залучення інвестицій: Шмигаль назвав суму, яка потрібна Україні для підтримки держбюджету у наступні 10 років

Україні необхідна системна фінансова допомога з боку союзників. Зокрема, для підтримки державного бюджету наступні 10 років Києву необхідно залучати до 30 мільярда доларів щорічних інвестицій.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час онлайн-участі Багатосторонньої координаційної платформи донорів міністерського рівня 11 червня в Берліні в межах Конференції з питань відновлення України. 

За його словами, дефіцит бюджету України складає близько 20% ВВП. Тому фінансова стабільність для України є дуже важливою на даний час. Водночас уряд продовжує вживати заходи для підвищення власних доходів бюджету. Зокрема, запущено низку програм стимулювання економіки, які дали позитивний ефект.

"Минулого року ВВП відновився на 5,3%. За перші чотири місяці цього року зростання на 4,4%. Відбувається збільшення експорту та інвестицій", — зауважив прем'єр.

Очільник уряду наголосив, що Україна потребує від 10 до 30 мільярда доларів щорічних інвестицій в наступні 10 років.

"Нам потрібні відбудова, доступ до зовнішніх ринків та покращення логістики. Нам потрібні зовнішні інвестиції та трансфер технологій від наших партнерів", — пояснив посадовець.

Шмигаль наголосив, що одним із пріоритетів зараз має стати передача російських заморожених суверенних активів для стійкості та відновлення України. Так, для швидкого економічного відновлення в умовах війни Україні також важливо встановити довгостроковий, до 2027 року, план системної фінансової підтримки. 

Прем'єр також нагадав, що Кабмін минулого тижня ухвалив Матрицю реформ — аналітичний інструмент для ефективного ухвалення рішень та управління процесом впровадження реформ.

Нагадаємо, 11 червня голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна в липні отримає перші кошти від заморожених російських активів. Йдеться про суму 1,5 мільярда євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.06.2024 18:42