На фото: президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Джерело: Getty Images

Євросоюз виділить Україні 1,9 млрд євро у межах програми Ukraine Facility: коли нададуть кошти

Європейський Союз виділить Україні 1,9 мільярда євро фінансової підтримки за програмою Ukraine Facility. Наша країна отримає кошти до кінця червня 2024 року.

Відповідну заяву зробила очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час конференції з відновлення України — Ukraine Recovery Conference в Берліні 11 червня.

"Ми допомагаємо залучати інвестиції. 1,9 мільярда євро надійде цього місяця від Ukraine Facility", — заявила вона.

За словами посадовиці, кошти будуть виділені за програмою Ukraine Facility в межах комплексної стратегії реформ та інвестицій, яка називається "Український план".

"Це — основа для того, щоб зробити Україну привабливою для бізнесу та інвесторів та наближає Україну до ЄС", — підкреслила голова Єврокомісії.

Також вона додала, що гроші від знерухомлених російських активів у розмірі 1,5 мільярда євро будуть доступними в липні.

Що таке Ukraine Facility 

Ukraine Facility — це чотирирічна програма загальним обсягом 50 мільярдів євро. Значна частина цих коштів буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту. Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Він дозволить залучити додаткові кошти на інвестиції.

Як відомо, лідери країн Європейського Союзу 1 лютого на спеціальному саміті в Брюсселі схвалили виділення Україні 50 мільярдів євро в рамках програми Ukraine Facility на 2024-2027 роки. А вже 5 лютого Рада ЄС і Європарламент досягли попередньої угоди про створення нового інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України Ukraine Facility.

План дій для Ukraine Facility — стратегічний документ, розроблений разом із Єврокомісією. Він містить опис реформ у різних сферах, які спрямовані на забезпечення швидкого та стійкого економічного зростання нашої країни, її відновлення, а також підготовку до набуття членства в ЄС. 

Перелік реформ, передбачених цим документом, не є вичерпним. План передбачає майже 70 напрямків реформ, зокрема, структурні реформи в державному секторі, низку економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва тощо.

Нагадаємо, 6 червня Верховна Рада ратифікувала угоду з Європейським Союзом, яка необхідна для отримання 50 мільярда євро в межах програми Ukraine Facility.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.06.2024 13:57