Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Програма фінансування на 50 млрд євро: Зеленський вніс до Ради законопроект про ратифікацію угоди між Україною та ЄС

У вівторок, 4 червня, президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про ратифікацію рамкової угоди між Україною та Європейським Союзом щодо фінансування у межах програми Ukraine Facilitу. Цей план є основою для надання нашій державі 50 мільярда євро.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"Президент вніс на розгляд парламенту ратифікацію Ukraine Facility Plan на 2024-2027 роки на 50 мільярдів євро", — написав він у Telegram.

Що таке Ukraine Facility 

Ukraine Facility — це чотирирічна програма загальним обсягом 50 мільярдів євро. Значна частина цих коштів буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту. Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Він дозволить залучити додаткові кошти на інвестиції.

Як відомо, лідери країн Європейського Союзу 1 лютого на спеціальному саміті в Брюсселі схвалили виділення Україні 50 мільярдів євро в рамках програми Ukraine Facility на 2024-2027 роки. А вже 5 лютого Рада ЄС і Європарламент досягли попередньої угоди про створення нового інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України Ukraine Facility.

План дій для Ukraine Facility — стратегічний документ, розроблений разом із Єврокомісією. Він містить опис реформ у різних сферах, які спрямовані на забезпечення швидкого та стійкого економічного зростання нашої країни, її відновлення, а також підготовку до набуття членства в ЄС. 

Перелік реформ, передбачених цим документом, не є вичерпним. План передбачає майже 70 напрямків реформ, зокрема, структурні реформи в державному секторі, низку економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва тощо.

Нагадаємо, 27 лютого Європейський парламент схвалив створення фонду допомоги для УкраїниЄвропейський парламент переважною більшістю голосів (536 "за", 40 "проти", 39 "утрималися") схвалив надання нашій державі 50 мільярдів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.06.2024 16:55