Фото: Європейська правда

Замість Дня перемоги — День Європи: чим це свято особливе для українців

Щороку 9 травня в Україні буде відзначатися День Європи як свято єдності усіх європейців, які знищили нацизм і нині допомагають знищити рашизм. Президент Володимир Зеленський підписав відповідний указ.

У Центрі стратегічних комунікацій пояснили, чим нове свято особливе для українців. 

Експерти згадують, що після Другої світової війни в Європі вдалося обʼєднати багато різних народів у мирі та співпраці. Саме тому 9 травня майже в усіх країнах нашого континенту відзначається День Європи. Україна, як невіддільна її частина, віднині відзначатиме цей день разом з усіма.

Зауважимо, День Європи — не нове для України свято, воно існує вже протягом 20 років, але раніше його відзначали у третю суботу травня. Це свято офіційно затвердила Рада Європи у 1985 році. Відтепер Україна відзначатиме його синхронно з ЄС.

День Європи існує не на противагу Дню перемоги, який раніше відзначався 9 травня. Він приурочений до історичної події — Декларації Шумана 9 травня 1950 року, яка стала імпульсом для початку європейської інтеграції, що передувала створенню ЄС.

"При цьому в Україні зберігається День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, який відзначається 8 травня — також синхронно з Європою", — зазначають у ЦСК.

Глава держави Володимир Зеленський зауважив, що в майбутньому в Україні буде відзначатися день нової перемоги, цього разу, над рашизмом.

"Ми поки не знаємо дати нашої перемоги, але знаємо, що це буде свято для всієї України, для всієї Європи, для всього вільного світу. І буде у нашої перемоги символ — синьо-жовта стрічка, наш український прапор. Усюди, де він має бути по праву", — заявив президент.

Чому свято важливе для України? 

У Центрі стратегічних комунікацій наголошують, що Україна — невіддільна частина європейської цивілізації, в якій шануються свобода, рівність, гідність та права. У 21 столітті країна лише повертається до спільноти об’єднаної Європи, звідки її штучно висмикнула імперія.

До того ж європейськість — одна з основ ідентичності української нації, адже:

  • під прапором об’єднаної Європи Українці вийшли на Майдан у 2013 році: люди відстоювали своє європейське майбутнє;
  • європейська інтеграція — це стратегічний курс України, метою якого є повноцінне членство нашої країни у Євросоюзі;
  • Україна дедалі глибше інтегрується в європейський простір у всіх галузях: політичній, правовій, культурній;
  • Україна адаптує своє законодавство до європейського, формує підґрунтя для поступової інтеграції України до єдиного європейського ринку.

"Це буде День Європи — нашої союзниці. Яка дає прихисток українським жінкам і дітям. Яка не зазіхає на наш суверенітет і не ставить під сумнів наше право на власний вибір національного шляху. Яка ніколи не називає Україну "вигаданим" чи "штучним "утворенням. І яка дає нам свою зброю, щоб ми могли захистити себе та її — нашу Європу!" — заявив президент Зеленський про 9 травня.

Нагадаємо, поки увесь світ у травні вшановує пам‘ять тих, хто поборов нацизм і загинув у Другій світовій війні, жителі Росії погрожують світу новими війнами. У Центрі стратегічних комунікацій пояснили, чому важливо робити правильні висновки з уроків історії та що не так з російським святкуванням Дня перемоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.05.2023 12:16