Фото: соцмережі

Затримання чоловіків працівниками ТЦК: Лубінець виступив з жорсткою заявою

Співробітники територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки не мають права затримувати громадян України на вулицях. Такі дії повинні проводити працівники Національної поліції.

Таку заяву зробив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв’ю "Суспільному".

"Вони не можуть ходити по вулицях і фізично затримувати громадян України з застосуванням фізичної сили. Не можуть. Це нонсенс. Хто від цього виграє? Армія? Ні. Громадяни України, які бояться виходити на вулицю? Ні", — сказав омбудсмен.

Лубінець також додав, що коректними є дії військових, які звернулися до Національної поліції зі списками осіб, які мали б з’явитися до ТЦК, але не зробили цього. Саме так вчинили представники ТЦК у Полтавській області.

"А якщо треба проводити так звані рейди, то до складу цієї групи обов'язково повинні бути долучені представники Національної поліції. Саме вони перевіряють документи. Після цього вони надають відомості співробітникам ТЦК для перевірки, чи є такий громадянин України в реєстрі військовозобов'язаних, чи немає", — зазначив Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що саме співробітники Нацполіції "мають право зупиняти людей, перевіряти документи, приймати рішення, озвучувати якісь законні вимоги".

Водночас Дмитро Лубінець підкреслив, що виступає проти розширення повноважень ТЦК, що пропонувалося у першій редакції законопроекту про нові правила мобілізації.

Нагадаємо, раніше народний депутат від фракції "Слуга народу" Руслан Горбенко назвав неефективні способи покарання для ухилянтів. На його думку, покарання у вигляді арешту рахунків не є ефективним, адже люди перш ніж, наприклад, не виконати розпорядження, просто перекажуть гроші на інший рахунок.

Також Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки не підтримав запропонованих обмежень щодо ухилянтів від мобілізації, крім одного. Обмеження стосується заборони на керування транспортним засобом.

Варто зазначити, що на Буковині за неявку до територіального центру комплектування та соціальної підтримки подано в розшук понад 5 тисяч військовозобов'язаних. Вони не з'явились до військкомату для уточнення своїх даних або для проходження військової служби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.04.2024 22:55